Screening med avføringsprøve

Det finnes flere måter å screene for tarmkreft. Metoden som brukes i Norge er en test for blod i avføringen. Denne tar du selv hjemme og sender til sykehus for analyse.
Sist oppdatert:

I Tarmscreeningprogrammet vil du få tilsendt et prøvesett i posten. Du tar en liten prøve av avføringen din som legges i prøveglasset. Denne sender du til vårt laboratorium på Akershus universitetssykehus for analyse.  

Hvordan tar jeg avføringsprøven?

Her finner du bruksanvisning for hvordan du tar avføringsprøven.

Du kan også trykke på filmen under for å se hvordan du tar prøven.

Innen fire uker etter at vi har mottatt prøven, vil du få svar. Av 1000 personer som leverer avføringsprøven, vil 60 få beskjed om at det er påvist blod over grenseverdi. Disse vil bli innkalt til videre undersøkelse med koloskopi på sykehus.

Her kan du lese mer om koloskopiundersøkelse og se en film om hvordan det fungerer.

Hva betyr blod i avføringen?

Avføringsprøven kan ikke si om du har kreft eller ikke. Den kan bare avsløre om det er spor av blod i avføringen din. Det er flere grunner til at man kan blø fra tarmen. Kreftsvulster og polypper kan blø, men det kan også være andre og helt uskyldige årsaker. 1 av 20 som får påvist blod i avføringen har tarmkreft. Hos de fleste som kommer til koloskopi finner vi ikke noe alvorlig galt.

Tarmscreening gjentas annenhvert år

Dersom det ikke blir funnet blod i avføringen, vil du få tilbud om ny prøve annenhvert år til 65 års alder. Ved å gjenta prøvene er målet å fange opp flere tilfeller av tarmkreft.

  • Noen ganger hender det at en avføringsprøve ikke viser tegn til blod, selv om man har kreft i tarmen. 1 av 4 personer med kreft vil ha en normal prøve og dermed ikke bli oppdaget av screeningtesten. 
  • Kreft kan utvikles etter at du har tatt testen.

Screening er ingen garanti mot å få kreft

Å delta i et screeningprogram gir ingen garanti mot tarmkreft i framtiden. Derfor bør du snakke med legen din om du opplever vedvarende plager fra tarmen, også om du nylig har deltatt i screeningprogrammet.

Eksempler på slike symptomer er:

  • blod i avføringen
  • endring av avføringsmønster
  • at man går ned i vekt uten å vite hvorfor
  • følelse av at tarmen ikke tømmes ordentlig

Risikoen for å få tarmkreft påvirkes av våre levevaner. Fysisk aktivitet har vist å beskytte mot utvikling av tarmkreft, mens overvekt, alkohol og høyt inntak av bearbeidet kjøtt øker risikoen.

Her kan du lese mer om hvordan du kan forebygge tarmkreft.