16. Pasientrapporterte tilbakemeldinger etter koloskopi i Tarmscreeningprogrammet
Innhold kapittel 16
- Innledning
- Formålet med pasientrapportering i Tarmscreeningprogrammet
- Spørreskjema, skjemaflyt, inklusjons- og eksklusjonskriterier
Innledning
En forutsetning for at kreftscreeningprogrammer kan bli en suksess, er at tilbudet aksepteres i befolkningen, herunder at deltagelsen er tilstrekkelig blant individer i målgruppen. Andres opplevelser av screeningtilbudet vil kunne påvirke ens eget valg om å benytte seg av tilbudet. Dette vil bli viktigere etter hvert som flere deler sine erfaringer fra deltagelse i programmet. Dette gjelder spesielt når screeningundersøkelsen innebærer en invasiv undersøkelse, som koloskopi, som for noen vil kunne medføre ubehag og komplikasjoner. Monitorering av deltagernes opplevelse av screeningtilbudet ved direkte tilbakemelding fra deltager selv (Patient Reported Outcome Measure –PROM og Patient Reported Experience Measure -PREM) er derfor spesielt viktig som grunnlag for løpende kvalitetsforbedring og korrigeringer i tarmscreeningtilbudet.
Kreftregisteret har ansvar for monitorering og kvalitetssikring i alle ledd av Tarmscreeningprogrammet – inkludert pasientopplevd kvalitet knyttet til screeningtilbudet. For å kartlegge dette, benyttes to spørreskjemaer til deltagerne i etterkant av at de har vært til koloskopi.
Kjerneindikatorene smerte og komplikasjoner er nærmere beskrevet i kapittel 12. I dette kapittelet beskrives formålet med og den praktiske gjennomføringen av pasientrapporterte tilbakemeldinger i Tarmscreeningprogrammet, lovgrunnlag og personvernhensyn knyttet til befolkningsbaserte helseundersøkelser samt kort om den tekniske løsningen for elektronisk PROM/PREM.
Formålet med pasientrapportering i Tarmscreeningprogrammet
Formålet er å få større kunnskap om pasientopplevelse og komplikasjoner forbundet med koloskopiundersøkelse i det nasjonale screeningprogrammet for tarmkreft. Hovedmålet er kontinuerlig monitorering av pasientopplevelse, kvalitet og komplikasjoner i Tarmscreeningprogrammet for derigjennom å kunne kvalitetssikre programmet. De viktigste delmålene er listet nedenfor:
Delmål 1: Kvalitetssikring og kvalitetsforbedring av Tarmscreeningprogrammet som sådant.
Delmål 2: Tilgjengeliggjøring av opplysninger for skopører i Tarmscreeningprogrammet til bruk i egen læring, og til ledelsen ved virksomheten til bruk i kvalitetsforbedring.
Delmål 3: Tilgjengeliggjøring av opplysninger, inkl. sammenstilte opplysninger, for forskningsformål og andre formål innenfor formålet med spørreundersøkelsen, og i tråd med samtykkene.
Delmål 4: Utarbeidelse og offentliggjøring av relevant statistikk
Opplysningene kan sammenstilles med opplysninger i andre helseregistre, inkl. medisinske kvalitetsregistre. Det skal ikke sammenstilles flere opplysninger enn det som er nødvendig for formålet.
Graden av personidentifikasjon skal ikke være større enn nødvendig for det aktuelle formålet.
Spørreskjema, skjemaflyt, inklusjons- og eksklusjonskriterier
Innhenting av pasienttilbakemeldinger etter koloskopi skjer ved hjelp av to ulike spørreskjemaer som sendes til deltagerne henholdsvis dagen etter koloskopi og 30 dager etter koloskopi (vedlegg 1 og 2).
Et medisinsk kvalitetsregister for endoskopi, Gastronet, ble opprettet i 2003 med hovedvekt på å redusere pasientopplevd smerte og kartlegge forskjeller mellom helseforetak samt enkelt endoskopører i skåring på definerte kvalitetsmål. Sykehuset Telemark HF er dataansvarlig for Gastronet, som fikk status som nasjonalt medisinsk kvalitetsregister i 2012. Gastronets spørreskjema har vært brukt i to store pilotstudier på tarmscreening i Norge – Norwegian Colorectal Cancer Prevention (NORCCAP 1999-2001) og Bowel Cancer Screening in Norway (BCSN 2012-2023). Spørreskjemaene som er utarbeidet for Tarmscreeningprogrammet, bygger på disse erfaringene, og er utarbeidet i samarbeid med Gastronet. Grunnlaget for spørreskjema er et validert pasienttilbakemeldingsskjema som Kunnskapssenter for helsetjenesten har utviklet til bruk etter pasientkontakter med dagkirurgiske poliklinikker1. Skjemaene er tilpasset bruk etter koloskopier.
Deltagere som kommer til koloskopi i Tarmscreeningprogrammet, vil få tilsendt digitalt spørreskjema fra Kreftregisteret. Pasienter som er til klinisk koloskopi vil få tilsvarende spørreskjema fra Gastronet ved de helseforetakene som har fått til en integrasjon fra elektronisk pasientjournal til Gastronet. Noen steder brukes fortsatt elektronisk registrering til Gastronet i MRS. Screeningdeltagere fra disse helseforetakene vil da få spørreskjema både fra Gastronet og Kreftregisteret og bør få beskjed om å svare på spørreskjemaet fra Kreftregisteret.
Helseforetakenes melding av opplysninger om koloskopiundersøkelser i Tarmscreeningprogrammet til Kreftregisteret utløser en «bestilling» om utsendelse av spørreskjema til deltageren via Helsenorge.
Kreftregisteret får tilbakemelding om hvilke individer som ikke kan nås via Helsenorge. Et prøveprosjekt viste at få ikke-digitale brukere besvarte skjemaene når de fikk invitasjon per fysisk post med lenke til innlogging for å besvare PROM-skjemaene. Derfor ble det besluttet å ikke gå videre med fysisk post. Det kan bli aktuelt å utrede andre løsninger for å innhente pasienttilbakemeldinger fra de som ikke bruker Helsenorge. I Tarmscreeningprogrammet når vi mer enn 95% av innbyggerne digitalt.
Spørreskjema på dag 1 og dag 30 etter koloskopi sendes ut alle ukedager, inkludert lørdager og søndager. Skjema er tilgjengelig for å besvares i 11 dager, og det sendes en påminnelse 5 dager før fristen for innsending av PROM-skjema utløper. Figuren nedenfor viser prosessflyt for elektronisk utsending av skjema for dag 1 og dag 30 med tilhørende påminnelser.
Eksklusjonskriterier
Forsinket melding av opplysninger om koloskopiundersøkelser til Kreftregisteret vil også forsinke utsending av spørreskjema. Utsending av spørreskjema lenge etter koloskopien er gjennomført, vil være uhensiktsmessig og vil kunne medføre upresis rapportering fra deltagere fordi man ikke husker. Det er derfor bestemt følgende begrensninger for utsending av skjema:
Dag 1 - skjema sendes ikke dersom det er mer enn 13 dager siden gjennomført koloskopi.
Dag 30 - skjema sendes ikke dersom det er mer enn 50 dager siden gjennomført koloskopi.
I Tarmscreeningprogrammet har deltagere rett til å reservere seg mot permanent registrering av personopplysninger i Kreftregisteret ved negativt funn (kvalitetsmanualen kapittel 13). Dersom slik reservasjon er utført før koloskopimeldingen kommer inn til Kreftregisteret, vil vedkommende deltager heller ikke bli invitert til å besvare spørreskjema om koloskopien fordi vi på det tidspunktet ikke vet hva resultatet av koloskopien vil være.
Lovgrunnlag og personvern
Innsamling av pasientrapporterte opplysninger etter koloskopi i Tarmscreeningprogrammet er hjemlet i Forskrift om befolkningsbaserte helseundersøkelser (FOR-2018-04-27-645 § 1-1). Spørreundersøkelsen er basert på samtykke, og har lovlig grunnlag i EUs personvernforordning artikkel 6 (1) (a) og artikkel 9(2) (a). Det er utarbeidet et eget informasjon- og samtykkeskriv som er identisk for de to spørreskjemaene som benyttes. Folkehelseinstituttet v/Kreftregisteret er dataansvarlig for behandling av opplysninger i spørreundersøkelsen.
Dataansvarlig har ansvar for å sikre at behandlingen av opplysninger har lovlig grunnlag, og er i samsvar med prinsippene i EUs personvernforordning artikkel 5 med hensyn på behandlingens lovlighet, dataminimering, formålsbegrensning, lagringsbegrensning og konfidensialitet. Det er gjennomført en Personvernkonsekvensvurdering som er vurdert og tilrådd av Personvernombudet.
Deltagere har rett til innsyn i hvilke opplysninger som er registrert, og til å få rettet eventuelle feil. De har også rett til innsyn i hvem som har hatt tilgang til, eller fått tilgjengeliggjort helseopplysninger fra screeningundersøkelsen. Deltagerne har også mulighet til å trekke samtykket. Det innebærer at opplysningene som er innsamlet, slettes, med mindre opplysningene allerede er inngått i utførte analyser og/eller rapporter eller publikasjoner. Det opplyses om deltagers rettigheter i samtykkeskrivet og på vår nettside tarmscreening.no/prom.
Det sikres at registrerte ikke skal kunne gjenkjennes ut fra publiserte resultater fra spørreundersøkelsen. Resultater vil derfor publiseres enten på gruppenivå eller for et større geografisk område. Risikoen for bakveisidentifisering vurderes som minimal. Ved tilgjengeliggjøring av opplysninger til bruk i medisinsk og helsefaglig forskning må mottakeren i tillegg til lovlig grunnlag, ha etisk forhåndsgodkjenning fra den regionale komitéen for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK).
Teknisk løsning og infrastruktur
Den tekniske, nasjonale PROM-løsningen, ePROM, forvaltes av HEMIT og er den samme som benyttes for kvalitetsregistrene på de ulike kreftformer i Kreftregisteret. Initieringen er beskrevet under avsnittet om skjemaflyt over. «Bestillingen» overføres fra Kreftregisteret til ePROM-løsningen og selve skjemaet tilgjengeliggjøres for deltagerne i Norsk helsenett sitt datasenter.
Innsamling av opplysninger skjer elektronisk gjennom innlogging (av deltager/bruker) via ID-porten med nivå 4-autentisering. Fødselsnummer lagres kryptert, sammen med invitasjonsnummer som er forhåndsgenerert, separat fra helseopplysningene.
Kap. 16 referanser
- https://tidsskriftet.no/2005/02/originalartikkel/pasienterfaringsinstrumentet-pasopp-i-somatiske-poliklinikker