14. Kommunikasjon

Sist oppdatert:

Innhold i kapittel 14

Hovedmålet for kommunikasjon i Tarmscreeningprogrammet er: «Vi skal kommunisere på en måte som gir befolkningen mulighet til å ta et informert valg om sin deltagelse i Tarmscreeningprogrammet.»

Det er ikke en målsetting å ha 100 % deltagelse, men alle som blir invitert skal forstå hva tilbudet innebærer. For å oppnå dette skal vi bruke klarspråk og ta hensyn til ulike nivåer av helsekompetanse i vår kommunikasjon.

I kommunikasjonsstrategien er det vedtatt flere delmål:

  • Gi tilgjengelig informasjon til alle i målgruppen
  • Sikre god oppslutning basert på informert valg
  • Sikre at personer som ikke bør delta i programmet ikke blir deltagere
  • Gjøre Tarmscreeningprogrammet godt kjent for alle
  • Bidra til økt kunnskap i befolkningen om symptomer på tarmkreft
  • Bidra til økt kunnskap i samfunnet for hvordan livsstil og tarmkreft henger sammen

Tarmscreeningprogrammet har lagt stor vekt på å utvikle tydelig informasjon som er enkel å forstå, samtidig som den er medisinsk korrekt og ærlig om hva det innebærer å delta. Informasjonsmateriellet justeres jevnlig basert på innspill fra deltagere og fagpersoner.

Kommunikasjonskanaler som brukes i Tarmscreeningprogrammet

1. Invitasjoner, påminnelser og svarbrev

Brevene er den primære kommunikasjonskanalen til målgruppen. De sendes digitalt via Helsenorge eller digital postkasse, og per post til de som ikke kan nås digitalt. Selve prøvesettet med bruksanvisning sendes i posten. Brevene sendes ut på bokmål, nynorsk og nordsamisk basert på bosted.

Alle brev fra Tarmscreeningprogrammet er i tillegg tilgjengelig på engelsk, litauisk, polsk, ukrainsk, somalisk, urdu og arabisk. I brevene som sendes ut vises det til at oversatte versjoner finnes på nettsiden: Brev på ulike språk

2. Nettside

Tarmscreeningprogrammets nettside henvender seg til inviterte, deltagere, fagpersoner og allmenheten for øvrig. Noen av de inviterte ønsker mer informasjon enn de får tilsendt. Vi henviser derfor til våre nettsider i alle brev og informasjonsskriv for utdypende informasjon.

Nettsidene er et levende medium, og alle som jobber med programmet oppfordres til å melde fra til sekretariatet om eventuelle mangler på sidene.

3. Sosiale medier

Tarmscreeningprogrammet bruker Facebook og Instagram gjennom kontoen «Kreftsjekken», for å gjøre programmet kjent i befolkningen og dele aktuell informasjon. På LinkedIn benyttes kontoen «Kreftregisteret» til å dele relevant informasjon med helsepersonell, forskere og fagpersoner. Vi deler også innlegg på FHIs sosiale kanaler når det er relevant.

4. Callsenter

For de som ikke finner svar i brev eller på nettsidene, kan Tarmscreeningprogrammet kontaktes direkte på telefon og e-post. Inviterte skal føle seg trygge på at de får samme informasjon uansett kanal og det er derfor utarbeidet et system for håndtering av henvendelser.

Brev fra Helseforetak (HF) i Tarmscreeningprogrammet 

For å unngå forvirring bør det komme tydelig frem i helseforetakenes informasjonsmateriell at innkalling til koloskopi er en del av Tarmscreeningprogrammet. Pasienter som inviteres gjennom programmet er ikke henvist fra fastlege og kan derfor ha flere spørsmål om koloskopi, medisiner og forberedelser.

Tarmscreeningprogrammet har derfor laget brevmaler som kan supplere helseforetakenes standardbrev. Disse inneholder informasjon som ikke dekkes i brevene som sendes til pasienter henvist av fastlege. Brevmalene kan brukes i sin helhet eller enkelte deler kan integreres i eksisterende brev fra helseforetaket.

Brevmal som forslag til informasjon som kan sendes fra HF.