Polypper

Polypper er vortelignende utvekster på tarmslimhinnen. Polypper gir vanligvis ingen symptomer. Over 90 prosent er helt ufarlige, men noen kan utvikle seg til kreft. De fleste polypper kan fjernes uten operasjon.

Forekomst

Det finnes flere typer polypper – en av de vanligste er adenomatøse polypper (såkalte adenomer) som består av slimhinnevev. Denne typen er svært vanlig blant friske middelaldrende og eldre personer. Omtrent en fjerdedel av nordmenn i 50-årene og halvparten av de som er i 70-årene har adenomatøse polypper. 

Minst 9 av 10 polypper vil aldri utvikle seg videre til kreft. De få som utvikler seg til kreft gjør det i løpet av 5-15 år. Størrelse og utseende gir en pekepinn på kreftrisiko, men det mikroskopiske utseende av polyppvevet betyr mest. Derfor fjernes, eller det tas vevsprøver av polyppene for nærmere undersøkelse.

 

Fjerning av polypper

Polypper kan som nevnt fjernes fra innsiden av tarmen under sigmoidoskopi og koloskopi uten operasjon. Dette gjøres vanligvis ved å legge en metallslynge («lasso) rundt polyppen og kutte eller svi (ved hjelp av strøm) den av. I motsetning til hud hvor det er tett med nervetråder som registrerer når vi kutter eller brenner oss, har vi ikke slike nervetråder i tarmslimhinnen og man kjenner derfor vanligvis ikke noe når polyppen fjernes.

 

Sist oppdatert 18.02.2022