Bakgrunn for evalueringen
Siden brystkreft er en sykdom som utvikler seg langsomt, trengs det lang oppfølgingstid før effekten på brystkreftdødelighet kan måles. Tall fra Kreftregisteret viser at mer enn 95% av kvinnene lever 5 år etter sin brystkreftdiagnose og at mer enn 90% lever etter 10 år. Det er derfor viktig å kunne følge kvinnene lenge for å kunne si noe sikkert om dødelighetsreduksjonen.
Det har også vært viktig å sikre et godt nok datagrunnlag ved å ikke gjennomføre evalueringen for tidlig. Mammografiprogrammet startet som et prøveprosjekt i 1995/96, og hadde en gradvis utvidelse slik at det først var landsdekkende i 2004/2005. I 2002 var kun halvparten av de som døde av brystkreft inviterte til Mammografiprogrammet. Den andre halvparten hadde fått diagnosen før de ble inviterte.
Helse- og omsorgsdepartementet bevilger 12 millioner til evaluering
Helse- og omsorgsdepartementet bevilget i 2007 12 millioner kroner til en bred og uavhengig evaluering av effektene av Mammografiprogrammet. Bakgrunnen for dette var til dels at mammografiscreening, både i Norge og internasjonalt, gjennom flere år har vært hyppig diskutert i media og vitenskapelige tidsskrifter. Det som i hovedsak diskuteres, er om gevinsten i form av redusert dødelighet av brystkreft står i forhold til eventuelle ulemper og ressursbruk.
Samtidig har det vært fremsatt ønske om å vurdere en utvidelse av aldersgruppen til også å omfatte yngre og eldre kvinner enn dagens målgruppe. En beslutning om eventuell utvidelse av aldersgruppen tas av helsemyndighetene. Evalueringens hensikt har derfor vært å vurdere om programmet virker etter intensjonene og formålet, og å bidra til et faglig grunnlag for å vurdere om programmet bør utvides til andre aldersgrupper enn de som inkluderes i dag.
Forsinkelse
Evalueringen var planlagt sluttført i 2010, men ble forsinket som følge av pålegg fra Datatilsynet om sletting av data i Kreftregisteret om kvinner som har deltatt i mammografiprogrammet med negative funn. Forhold knyttet til bruk av aktuelle data i prosjektet har senere blitt klargjort og nødvendige tillatelser er innhentet.
Tidligere kunnskapsoppsummeringer
I Norge er det tidligere gjennomført to oppsummeringer av kunnskapsstatus for mammografiscreening generelt, utgitt som henholdsvis SMM-rapport nr. 4/2002 og som rapport fra Kunnskapssenteret nr. 9 – 2007. Ingen av disse er basert på data fra Mammografiprogrammet.
Den første rapporten fra 2002 konkluderer med at mammografiscreening reduserer den relative dødelighetsrisikoen av brystkreft med 6-27 % for aldersgruppen 50-69. For aldersgruppen 40-49 år var konklusjonen at det var sannsynlighetsovervekt for at slik screening ikke reduserer dødeligheten av brystkreft. Rapporten fra 2007 omhandler kun mammografiscreening for kvinner 40-49 år, og anslår at den relative risikoreduksjonen for å dø blant kvinner invitert til brystkreftscreening er 16 % etter 13 år.
Det er per april 2015 ikke gjort oppsummeringer for kunnskapsstatus for aldersgruppen 45-49 år, som både internasjonalt og i Norge har vært den aldersgruppen det har vært mest aktuelt å inkludere.
Sist oppdatert april 2015.