Offentlig, forskningsbasert evaluering i regi av Forskningsrådet
Evalueringen munnet ut i en rapport som diskuterer og oppsummerer de ulike delprosjektene. Denne forelå i september 2015.
Blant rapportens konlusjoner er at Mammografiprogrammet fungerer som man kan vente, og at dødeligheten av brystkreft blant de inviterte har blitt redusert med 20 til 30 % som følge av programmet. Rapporten understreker at for den enkelte kvinne som skal bestemme om hun skal delta eller ikke, er det viktig å vurdere fordeler og ulemper utfra egne verdier, helse og livssituasjon.
Hensikten med evalueringen
Formålet med evalueringen var å få en uavhengig faglig evaluering av Mammografiprogrammet med særlig vekt på programmets effekt på dødelighet av brystkreft. I St. prp. 1 (2006-2007) stod det at "det er behov for å evaluere hvorvidt mammografiprogrammet har oppfylt intensjonene og formålet, samt for å danne et faglig grunnlag for en eventuell utvidelse av mammografiprogrammet til også å gjelde andre aldersgrupper".
Evalueringen ble delt i tre hovedområder:
- Evaluering av effekter på dødelighet av brystkreft, endring i stadieinndeling, og endring i forekomst av avansert kreft
- Evaluering av organiseringen av, tilgjengeligheten til, kvaliteten på og fagutviklingen knyttet til Mammografiprogrammet
- Økonomisk evaluering: analyse av samlet ressursbruk og nytte/effekt av Mammografiprogrammet
En styringsgruppe ledet av professor Roar Johnsen ved NTNU fikk ansvaret for den faglige oppfølgingen av evalueringsprosjektene. Et Mål- og rammedokument ble utarbeidet som styringsdokument.
Siden er sist gjennomgått 07.08.24