Slik tar du livmorhalsprøven
Livmorhalsprøven blir tatt ved en underlivsundersøkelse (gynekologisk undersøkelse) og varer bare i noen få minutter. En liten gummibørste føres opp til livmorhalsen, samler inn celler som så overføres til prøveglasset. Det kan være litt ubehagelig, men gjør vanligvis ikke vondt. Det er helt normalt om det blør litt etterpå. Noen gruer seg til å kle av seg foran andre og føler seg sårbar i denne situasjonen. Legen passer på at undersøkelsen er privat og at det føles trygt.
Se filmen under for å se hvordan en livmorhalsprøve blir tatt:
Etter undersøkelsen sendes prøven til laboratoriet for analyse. Svaret kommer stort sett i løpet av tre uker. Ikke alle leger informerer om normale prøvesvar. Det kan derfor være lurt å be legen gi deg beskjed når prøvesvaret har kommet. Når det er tid for ny prøve, får du tilsendt en påminnelse fra Livmorhalsprogrammet.
Ved unormale prøver tar legen kontakt med deg for å informere om videre oppfølging. Her kan du lese mer om hvordan livmorhalsprøven analyseres, og hva ulike svar betyr.
Fra 1.juli 2023 vil livmorhalsprøver for alle mellom 25-69 år undersøkes med en HPV-test. Du vil ikke merke noen forskjell når du tar prøven, endringen skjer i analysene på laboratoriet. Les mer om HPV-test her.
Slik kan du forberede deg
Ikke ta livmorhalsprøve når du har menstruasjon.
Et døgn før prøven:
- Ikke bruk tampong
- Ikke bruk vaginale medisiner eller kremer
- Unngå samleie
Noen synes det er praktisk å ha på skjørt eller kjole når de skal ta en gynekologisk undersøkelse. Hvis du ønsker det, kan du gjerne ta med deg en venn til legen.
Sjekk deg hvis du har symptomer
Regelmessige undersøkelser av livmorhalsen reduserer risikoen for livmorhalskreft, men det er ingen garanti. Noen ganger fanger ikke prøvene opp celleforandringer. Her kan du lese mer om livmorhalskreft og feilmargin.
Hvis du får symptomer er det viktig å oppsøke lege med en gang, selv om prøveresultatene dine er normale og uansett hvilken alder du er.
Dette kan være symptomer på livmorhalskreft:
Blødninger etter samleie
Vedvarende smerter i underlivet
Blodig eller illeluktende utflod
Smerter i korsryggen
Uregelmessige blødninger
Hvem bør ta livmorhalsprøve?
Alle kvinner mellom 25–69 år, som har en livmorhals, bør ta livmorhalsprøve når de får påminnelse. Dette inkluderer også:
- Kvinner som er gravide: Hvis du får påminnelse i andre eller tredje trimester, kan du vente til 6-ukerskontrollen før du tar prøven. Hvis du får påminnelse i første trimester, bør du ta prøven som vanlig.
- Lesbiske, bifile og kvinner som har sex med kvinner: nesten alle tilfeller av livmorhalskreft er forårsaket av HPV-infeksjon. HPV overføres ved hudkontakt via alle former for seksuell aktivitet. Det er derfor ikke slik at man kun kan bli smittet ved heteroseksuelt samleie.
- Transmenn og ikke-binære med livmorhals: hvis du har mann som juridisk kjønn, vil du ikke få automatisk påminnelse om livmorhalsprøven. Dersom du har en livmorhals er det derfor ekstra viktig at du følger opp dette sammen med fastlegen din.
Hvem bør ikke ta livmorhalsprøve?
- Kvinner under 25 år uten symptomer: kvinner under 25 år kan ha celleforandringer, men forekomsten av livmorhalskreft er lav i denne gruppen. Det å teste de jevnlig vil derfor kunne føre til overbehandling av mange, og ulempene anses som større enn fordelene. Vaksinering mot HPV før de blir smittet er sannsynligvis den beste måten å forhindre livmorhalskreft blant de yngste kvinnene. Hvis du har symptomer skal du uansett oppsøke lege, selv om du er under 25 år. Her kan du lese mer om begrunnelsen for hvorfor kvinner under 25 ikke screenes.
Kvinner som aldri har hatt sex
- Risikoen for å utvikle livmorhalskreft er veldig lav hvis du ikke har hatt sex. Humant papillomavirus (HPV), som forårsaker de fleste tilfellene av livmorhalskreft, kan smitte gjennom ulike former for seksuell kontakt. Dette inkluderer både penetrerende og oral sex, berøring av kjønnsorganer og bruk av samme sexleketøy. Du kan sjekke med fastlegen eller gynekologen din om du skal ta en test eller ikke. Noen kvinner tror at dersom de tar livmorhalsprøve før de har hatt sex, så er de ikke lenger jomfru. Dette stemmer ikke. Det er kun etter at du har hatt sex at du ikke lenger er jomfru.
Livmorhalsprøve etter fjerning av livmor (hysterektomi)
Noen kvinner fjerner både livmoren og livmorhalsen, mens andre fjerner bare livmoren. Hvis du er usikker på om du fortsatt skal følge Livmorhalsprogrammet kan du spørre fastlegen din.
Hvis du har fjernet livmorhalsen/livmortappen trenger du ikke lenger være med i Livmorhalsprogrammet. Da kan du ta kontakt med oss så vil vi stoppe utsending av påminnelser til deg.