Hva er livmorhalskreft?

Sist oppdatert: 14.03.2023

Livmorhalskreft er en krefttype som i de aller fleste tilfeller skyldes et virus som kalles HPV (humant papillomavirus). Krefttypen kan ramme alle som har en livmorhals.

 

HPV smitter seksuelt, og er veldig vanlig. Omtrent 80% av alle seksuelt aktive har HPV en gang i løpet av livet, og de fleste blir kvitt infeksjonen uten å legge merke til den. For noen kan infeksjonen bli værende, og dette kan utvikle celleforandringer på livmorhalsen.

 

Celleforandringene kan også gå over av seg selv, men dersom de regnes som alvorlige kan man bli behandlet for å redusere risikoen for å utvikle livmorhalskreft i fremtiden. Ved behandling (konisering) tar gynekologen bort en liten bit at livmorhalstappen. Det er et lite inngrep hvor du følges tetter opp i de neste 10 årene. 

 

Det tar ofte mellom 10-20 år fra HPV smitte til utvikling av livmorhalskreft. Ved å følge Livmorhalsprogrammets anbefalinger om å teste seg regelmessig, kan celleforandringer oppdages og dermed behandles. På den måten reduserer du risikoen for å utvikle livmorhalskreft.