Ofte stilte spørsmål om HPV hjemmetest

HPV self-sampling is a project in Cervical Screen Norway. The main goal is to increase the participation in screening and reduce the number of cervical cancer cases.
Sist oppdatert:

 

 

 

 

Det er en test for HPV (humant papillomavirus) som du kan ta selv. Prøvepinnen ligner på en Q-tips som du tar inn skjeden på samme måte som en tampong. Du trenger ikke å treffe livmorhalsen din, og prøven er derfor enkel å ta selv. Prøven sendes til laboratoriet og legen din får prøvesvaret etter 3 uker. Legen kontakter deg når prøvesvaret er klart, men ta kontakt med legekontoret hvis det tar lengre tid. 

Hjemmetesten er et screeningtilbud i Livmorhalsprogrammet, til kvinner som har utfordringer med å ta vanlig livmorhalsprøve hos en lege. Livmorhalsprøve som tas av en lege anbefales hvis du har mulighet til det, fordi du da får en grundigere vurdering. 

Livmorhalsprogrammet er et offentlig screeningprogram, med mål om å redusere antall tilfeller av livmorhalskreft i Norge. «Screening» er en systematisk testing av en gruppe personer, for å kunne oppdage og behandle forstadier til kreft.

Screeningprøver for å forebygge livmorhalskreft kan gjøres på 2 måter:

  1. Livmorhalsprøve (celleprøve) som gjøres gjennom en gynekologisk undersøkelse hos lege, gynekolog eller jordmor
  2. HPV hjemmetest for kvinner som har utfordringer med å gjennomføre gynekologisk undersøkelse, eller som har fått brev om hjemmetest fra Livmorhalsprogrammet

Kvinner og andre med livmorhals fra 25 - 69 år anbefales å ta livmorhalsprøve hvert 5. år. Ved symptomer bør alltid lege oppsøkes, uansett alder og når du tok sist livmorhalsprøve. 

  • Kvinner som ikke har tatt livmorhalsprøve på minst 10 år, og som har fått brev i posten fra Livmorhalsprogrammet med tilbud om hjemmetest.
  • Kvinner og andre med livmorhals som ikke tar livmorhalsprøve hos legen grunnet fysiske, psykiske eller kulturelle utfordringer. Det kan for eksempel være kvinner som:
    • Har blitt utsatt for vold eller seksuelle overgrep
    • Har fysiske utfordringer
    • Har psykiske utfordringer
    • Er blitt omskåret
    • Har andre fysiske, psykiske eller kulturelle utfordringer med å gjennomføre livmorhalsprøven hos lege

Nei, hjemmetest skal ikke erstatte den ordinære livmorhalsprøven. Den er et alternativ for de med livmorhals som ikke tar livmorhalsprøver som anbefalt, men som fortsatt ønsker å delta i screeningprogrammet. De som pleier å ta livmorhalsprøve hos fastlege eller gynekolog, bør fortsette med det. 

Hjemmetesten fanger opp HPV-virus omtrent like bra som en prøve tatt av lege. Men ved bruk av hjemmetest får ingen lege sett eller vurdert livmorhalsen, og hjemmetesten kan ikke påvise celleforandringer. Den kan kun analyseres for HPV, og de som tester positivt bør derfor ta en livmorhalsprøve hos legen.

Hvis du får påvist HPV, er det viktig å ta en livmorhalsprøve hos en lege eller gynekolog for å se om du har celleforandringer. Hjemmetesten kan kun påvise HPV-smitte, men den kan ikke brukes til å finne celleforandringer. Vi anbefaler å se film om livmorhalsprøven på sjekkdeg.no.

Hvis HPV ikke blir påvist, har du svært liten risiko for å utvikle livmorhalskreft før neste prøve. Neste prøve anbefales da om 5 år. Kontakt lege dersom du skulle få symptomer.

I noen tilfeller bør du ikke bruke eller vente med å bruke HPV hjemmetest:

  • Menstruasjon - vent til 2 dager etter 
  • Graviditet / født siste 3 måneder
  • Hvis du har blitt konisert eller har unormale prøvesvar som ikke er fulgt opp
  • Hvis du har hatt en gynekologisk operasjon siste måned
  • Symptomer - ta kontakt med legen din
    • uregelmessige blødninger
    • blødninger etter samleie
    • blodig eller illeluktende utflod
    • vedvarende underlivs- eller bekkensmerter

Hvis du er usikker på om du bør ta hjemmetesten, anbefaler vi at du spør legen din eller kontakter oss i vår åpningstid. Livmorhalsprogrammet er tilgjengelig på telefon 22451300 hverdager fra 12:00 - 14:30 og e-post: livmorhals@kreftregisteret.no.

Selve hjemmetesten er gratis. For legetimer og eventuell oppfølging gjelder vanlige priser for egenandel. Les mer om egenandeler her. 

Fra høsten 2024 får noen kvinner brev i posten fra Livmorhalsprogrammet, med tilbud om HPV hjemmetest hos fastlegen. De som får dette brevet, har ikke en registrert livmorhalsprøve i Kreftregisteret på minst 10 år, og er derfor i målgruppen for HPV hjemmetest. Ta med brevet til fastlegen din for å motta testen, og se film her om prøvetaking før legetimen.

Hvis du kan ta livmorhalsprøve ved gynekologisk undersøkelse hos legen, anbefaler vi at du gjør det. Da kan legen gi en grundigere vurdering, og prøven kan analyseres for både HPV og celleforandringer. Se film om hvordan en vanlig livmorhalsprøve tas her.

 

Er det vanskelig for deg å ta livmorhalsprøven hos legen? Da er HPV hjemmetest et fint alternativ for deg. Se film om hvordan du tar hjemmetesten her.

Nyttig å vite før du tar HPV hjemmetest hos fastlegen:

  • Hjemmetesten må tas utenom menstruasjon
  • Følg brukerveiledningen som du får sammen med testen
  • Det enkleste er å ta testen på toalettet hos legen, slik at du kan levere den med en gang. Tar du den hjemme, må den leveres på legekontoret innen 24t etter prøvetaking
  • Du må betale vanlig egenandel for legetimen, men selve hjemmetesten er gratis
  • Hvis du får påvist HPV, anbefales du å ta en livmorhalsprøve hos lege eller gynekolog. Hvis du ikke får påvist HPV, anbefales neste prøve om 5 år.
  • Hjemmetesten kan kun analyseres for HPV, ikke celleforandringer

Hvis du har fjernet både livmor og livmorhals, trenger du ikke lenger å ta livmorhalsprøver. Da kan du reservere deg via denne lenken eller ved å kontakte oss.

Noen fjerner livmor, uten å fjerne livmorhalsen, og anbefales fortsatt å ta livmorhalsprøver som anbefalt. Hvis du er usikker på om du har fjernet begge deler, ta kontakt med legen din.