Hva er HPV hjemmetest?

Hva er en HPV hjemmetest?

Det er en virusprøve for HPV som du kan ta selv. Prøven ligner på en Q-tips som føres inn i skjeden på samme måte som en tampong. Prøvepinnen beveges rundt i skjeden, og du trenger ikke å treffe livmorhalsen din. Prøven er derfor enkel å ta selv. Prøven analyseres på laboratoriet og prøvesvaret sendes til legen din. Hjemmetesten fanger opp HPV-smitte like godt som en legetatt prøve.

Skal hjemmetesten erstatte livmorhalsprøven som tas av legen?

Hjemmetest skal ikke erstatte den ordinære livmorhalsprøven. Den skal fungere som et alternativ for pasienter som ikke ønsker gynekologisk undersøkelse, men ordinær livmorhalsprøve er fortsatt å foretrekke. Da kan den samme prøven analyseres for celleforandringer i mikroskop, og legen kan gjøre en klinisk vurdering. Dette kan ikke gjøres ved hjemmetest.

Hva hvis jeg får påvist HPV?

Hvis du får påvist HPV, er det viktig å ta en livmorhalsprøve hos en lege eller gynekolog for å se om du har celleforandringer. Hjemmetesten kan kun påvise HPV, men den kan ikke brukes til å finne celleforandringer.

Hva hvis jeg ikke får påvist HPV?

Hvis HPV ikke blir påvist, er det veldig liten risiko for å utvikle livmorhalskreft før neste prøve. Neste prøve anbefales da om 5 år. Kontakt lege dersom du skulle få symptomer.

Når skal hjemmetesten ikke brukes?

Hjemmetesten bør ikke brukes ved graviditet, menstruasjon eller ved symptomer. Vent med prøven hvis du har født i løpet av de 3 siste månedene eller har hatt en gynekologisk operasjon siste måned. Hvis du har tidligere unormale prøvesvar som ikke er fulgt opp, bør du kontakte legen din.

Hva koster hjemmetesten? 

Selve hjemmetesten er gratis. For legetime gjelder vanlige priser for egenandel.