Hvordan tar man en livmorhalsprøve?
Se filmen under for å se hvordan en livmorhalsprøve blir tatt:
Livmorhalsprøven blir tatt i forbindelse med en underlivsundersøkelse. Undersøkelsen tar noen få minutter, og kan være forbundet med ubehag.
Livmorhalsprøven tas med børste, og overflateceller fra livmorhalsen skrapes ut.
Prøven sendes til et sykehuslaboratorium hvor prøven, om du er mellom 30-69 år, enten blir sjekket for HPV eller, om du er mellom 25-29 år, at spesialutdannede bioingeniører ser på cellene i mikroskop.
Fra 1. juli 2023 vil også screeningdeltakere mellom 25-29 år, primært testes for HPV.
Laboratoriet sender resultatet tilbake til din lege, og er pålagt å sende en kopi av svaret til Kreftregisteret. (jf. Forskrift til Helsepersonelloven)
Årsaken er at selv om en ofte ser celleforandringer hos kvinner under 25 år, kan en ikke se noen forebyggende effekt mot livmorhalskreft for denne gruppen. Screening av de aller yngste kvinnene vil føre til overbehandling som vil gi flere ulemper enn fordeler. Les mer om saken her.
• Unngå prøven når du har menstruasjon.
• Unngå helst samleie de siste to dagene før celleprøven.
• De to siste dagene før livmorhalsprøven må du ikke bruke:
- tamponger eller fødselspreventivt skum
- vaginale géler
- vaginale kremer eller vaginale medisiner
Ved unormale livmorhalsprøver skal legen ta kontakt med deg og informere om videre oppfølging.
Har du aldri hatt sex, vet vi at risikoen for å utvikle livmorhalskreft er veldig lav, altså "low risk". Humant papillomavirus (HPV), som forårsaker de aller fleste tilfeller av livmorhalskreft, kan smitte med alle former for seksuell kontakt. Dette inkluderer:
- Penetrerende sex
- Oral sex
- Berøring av kjønnsorganer
- Bruk av samme sexleketøy
Du kan snakke med fastlegen eller gynekologen din om du skal ta en test eller ikke.
Noen kvinner tror at dersom de tar livmorhalsprøve før de har hatt sex, så er de ikke lenger jomfru. Dette stemmer ikke. Det er kun etter at du har hatt sex at du ikke lenger er jomfru.
Lesbiske, bifile og kvinner som har sex med kvinner anbefales å ta livmorhalsprøve jevnlig. Alle kvinner mellom 25-69 år som har en livmorhals, inkludert lesbiske og bifile kvinner, behøver å ta livmorhalsprøver.
Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft er forårsaket av HPV-infeksjon, som overføres ved hudkontakt via alle former for seksuell aktivitet. Det er derfor ikke slik at man kun kan bli smittet ved heteroseksuelt samleie. Ved symptomer skal man alltid oppsøke lege.
Ved symptomer skal man alltid oppsøke lege.
Transmenn og ikke-binære med livmorhals anbefales å ta livmorhalsprøver jevnlig. Er du mellom 25 og 69 år og har en livmorhals bør du ta livmorhalsprøver. Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft er forårsaket av HPV-infeksjon, som overføres ved hudkontakt via alle former for seksuell aktivitet. Det er altså ikke kun vaginalt penetrerende sex med en penis som kan overføre HPV-virus.
Har man mann som juridisk kjønn vil man ikke få en automatisk påminnelse på dette, så det er ekstra viktig at man følger opp dette selv eller sammen med fastlege om man er juridisk mann.
Ved symptomer skal man alltid oppsøke lege.
Gravide kvinner anbefales å følge screeningprogrammet på lik linje med ikke-gravide kvinner. Derfor anbefales det å ta livmorhalsprøve, dersom man mottar påminnelse.
Får du påminnelse i andre eller tredje trimester, kan du utsette å ta prøven til 6 ukers-kontrollen. Mottar du påminnelsen i første trimester, bør du ta prøver som normalt.
Ved symptomer skal du alltid kontakte lege, uavhengig av om man har mottatt påminnelse eller ikke.
Noen kvinner har fjernet både livmoren og livmorhalsen, mens andre har fjernet bare livmoren (hysterektomi). Ved innleggelse på sykehus oppgir du din fastlege. Alle opplysninger om operasjonen sendes tilbake dit. Er du usikker på om du trenger videre oppfølging, spør fastlegen.
Dersom du har fjernet livmorhalsen/livmortappen, skal du ikke være med i Livmorhalsprogrammet. Vi vil gjerne ha beskjed om du ikke lenger har behov for brev.
Dette kan gjøres på følgende måter:
- Elektronisk via https://minside.kreftregisteret.no/. For å logge inn her må man benytte BankID, Buypass eller Commfides.
- Skriftlig ved å skrive ut et reservasjonsskjemaet, fylle det ut og sende det til Kreftregisteret i posten.
- Sende en e-post til livmorhals@kreftregisteret.no. Vi trenger navn, fødselsdato og adresse for å kunne stoppe brevene fra programmet. Vi ber om at du ikke sender oss helseopplysninger på e-post.
Det er ikke nødvendig å ta livmorhalsprøve fra vaginaltopp etter hysterektomi, bare fra eventuelt gjenstående portio (livmortappen).
Dersom indikasjon for hysterektomi har vært celleforandringer, anbefales det cytologisk prøve fra vaginaltoppen. Avklar med din lege behovet for oppfølging etter hysterektomi.