Norske helsemyndigheter anbefaler at alle kvinner mellom 25 og 69 år tar livmorhalsprøve regelmessig. Livmorhalsprøven kan avdekke celleforandringer som kan tyde på forstadier til kreft. Det finnes effektiv behandling for forstadier til kreft. Kreftregisteret sender brev til kvinner mellom 25 og 69 år som tar prøve sjeldnere enn anbefalt, og til alle kvinner som ikke har tatt kontrollprøve etter celleforandringer. Kreftregisteret registrerer alle livmorhalsprøver med hjemmel i kreftregisterforskriften( http://www.lovdata.no/for/sf/ho/xo-20011221-1477.html).
Livmorhalsprøven blir tatt i forbindelse med en underlivsundersøkelse. Undersøkelsen tar noen få minutter, og kan være forbundet med ubehag. Livmorhalsprøven tas med spatel og børste, og overflateceller fra livmorhalsen skrapes ut. Se prøvetaking på denne nettsiden.
Legen din mottar svar på prøven fra laboratoriet i løpet av et par uker. Kreftregisteret får overført prøveresultater en gang i måneden. I noen tilfeller vil Kreftregisteret sende brev til kvinner som har tatt prøve fordi prøveresultatet ikke er registrert i Kreftregisteret når brevet blir sendt.
Takster som gjelder fra 1.1.2022: Allmennlege 160 kr, spesialist i allmennmedisin 212 kr, prøvetakingsutstyr 61 kr og gynekologisk undersøkelse 90 kr. Gynekologer har andre takster avhengig av om de har avtale med det offentlige eller ei. Spør hva du må betale når du bestiller time.
Kreftregisteret sender brev til kvinner mellom 25 og 69 år som tar prøve sjeldnere enn anbefalt, og til alle kvinner som ikke har tatt kontrollprøve etter celleforandringer. Dersom du tar prøve oftere enn anbefalt, vil du ikke motta brev fra oss. Du får heller ingen brev dersom du har reservert deg mot dette.
Opplysningene brukes først og fremst til å drifte programmet, og er grunnlaget for brevutsendelsene.
I tillegg brukes opplysningene i arbeidet med å kvalitetssikre og evaluere programmet. Les mer om personvern på denne siden.
Kreftregisteret er avhengig av alle prøvesvar, også normale, for å kunne drifte programmet. Det er også helt nødvendig for å kunne utvikle programmet faglig og for å kvalitetssikre programmet slik at vi er sikre på at formålet med programmet nås. Siste prøve registrert er grunnlag for utsendelse av påminnelse når det er tid for å ta ny prøve.
Formålet er å redusere forekomst og dødelighet av livmorhalskreft ved å identifisere og behandle forstadier til kreft (alvorlige celleforandringer) på et tidlig stadium før det utvikles til kreft. Alle opplysninger er derfor til stor nytte for evaluering, og som grunnlag for kvalitetssikring og utvikling av programmet for å sikre et effektivt helsetilbud med minst mulig ulemper.