HPV-test til alle over 34 år - Rogaland, Hordaland og Trøndelag er først ute!

Revidert 6.9.2018

HPV-test til alle kvinner mellom 34 og 69 år
Alle kvinner i Trøndelag, Hordaland og Rogaland mellom 34- 69 år blir fra sommeren 2018 HPV-testet når de deltar i Livmorhalsprogrammet. Tidligere har laboratoriene sett etter forandringer på livmorhalscellene i mikroskop. Den nye testen leter etter HPV. HPV er en forkortelse for humant papillomavirus, og HPV er årsaken til nesten alle tilfeller av livmorhalskreft.

HPV er veldig vanlig
HPV er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og over 70% av seksuelt aktive kvinner og menn vil bli smittet av HPV en eller annen gang i løpet av livet. De fleste som smittes vet ikke at de har en infeksjon, og i de aller fleste tilfeller kvitter kroppen seg med viruset selv i løpet av 6 til 24 måneder.

HPV-negativ – ny prøve om 5 år
De kvinnene som er HPV-negative har veldig lav risiko for å utvikle celleforandringer og livmorhalskreft, og kan vente fem år til neste livmorhalsprøve. Du vil få påminnelse fra Kreftregisteret når det er tid for ny prøve.

Et ekstra øye på HPV-positive kvinner
For å være sikker på at immunforsvaret bekjemper virusinfeksjonen, blir HPV-positive kvinner fulgt tettere opp av legen. Hos omtrent 10% av HPV-positive kvinnene klarer ikke immunforsvaret å kvitte seg med HPV-viruset. Da øker risikoen for å utvikle celleforandringer. Celleforandringene kan i veldig få tilfeller utvikle seg til livmorhalskreft i løpet av en periode på 10-20 år, men celleforandringene kan også lett behandles ved et lite kirurgisk inngrep. Å være HPV positiv er veldig vanlig, men det er viktig å komme til anbefalte kontrolltimer hos legen.

Kontakt lege ved unormale blødninger eller smerter i underlivet
Kvinner som opplever smerter, blødning etter samleie, illeluktende utflod eller unormalt blødningsmønster anbefales å kontakte lege for å finne ut årsaken til plagene.

Hvorfor HPV-test først fra 34 år?
Livmorhalsprøver fra kvinner mellom 25 og 33 år vil fortsatt bli vurdert i mikroskop. Dette er fordi HPV er veldig vanlig hos unge kvinner, og forskning viser at i dag er dette den tryggeste screeningen for denne gruppen.

Resten av Norge følger etter
Siden 2015 har Rogaland, Hordaland og Trøndelag deltatt i et pilotprosjekt hvor HPV-screening har vært et tilbud til alle kvinner mellom 34-69 år født på partallsdato. Nå utvides tilbudet til å gjelde alle kvinner i denne aldergruppen, i første omgang bare for kvinner i Rogaland, Hordaland og Trøndelag, men etter hvert også for hele Norge. En gradvis innføring vil starte i løpet av 2019, og skal være fullført innen utgangen av 2021. Resultatene fra piloten er evaluert, og viser at 6,5% av kvinnene er HPV-positive og trenger tettere oppfølging av legen sin. Flere kvinner med alvorlige celleforandringer er oppdaget og behandlet.

Det er viktig å ta livmorhalsprøven som anbefalt fra Kreftregisteret, det kan være en prøve som redder liv.