Krav til HPV-tester som kan brukes i primærscreening(for legetatt prøve og selvtatt prøve/hjemmetest)

Et regulatorisk system for HPV-testing i sekundærscreening ble innført 1.1.2012, og ble utvidet til å inkludere HPV-testing i primærscreening fra 1.1.2018. Her reguleres blant annet hvilke krav som stilles til HPV-testene som skal brukes i Livmorhalsprogrammet. HPV-tester som kan være aktuelle for bruk i primærscreening blir vurdert to ganger i året av en faggruppe nedsatt av Helsedirektoratet. Faggruppen foretar da en vurdering av om HPV-testen tilfredsstiller de faglige kravene beskrevet under. Dette regulatoriske systemet er under revisjon, men faggruppen vil våren 2025 vurdere innkomne anmodninger opp imot de faglige kravene for bruk i primærscreening. Eventuelle søknader må være Helsedirektoratet i hende innen 1.2.2025.
Sist oppdatert:

HPV-primærscreening har siden 1. juli 2023 blitt tilbudt hele aldersgruppen som dekkes av Livmorhalsprogrammet (25-69 år).

I januar 2024 ble det vedtatt innføring av utvidet HPV-genotyping i Livmorhalsprogrammet med implementeringsperiode i løpet av 2024. (Se dokument om vedtak om genotypeinformasjon). Dette for bedre risikostratifisering. Med bakgrunn i dette, har det tilkommet oppdaterte krav til HPV-tester for utvidet genotyping (se fotnote under krav 4).

Faggruppen vil ikke vurdere tester med tanke på utvidet genotyping. Mer informasjon om prosess rundt vurdering av HPV-tester ihht krav om utvidet genotyping vil komme på Helsedirektoratets hjemmeside i løpet av kort tid. Det gjøres også oppmerksom på at dokumentasjon knyttet til selvtatt prøve/HPV-hjemmetest heller ikke skal sendes til vurdering av faggruppen.

Krav til primær HPV-test 

  1. Analyseplattformen skal direkte kunne analysere væskebaserte cytologi-prøver for HPV.
    Presisering: Prosessen skal ha stor grad av automasjon, og manuell håndtering av prøvene skal holdes til et minimum.
    Merknad: Metodevalidering skal innbefatte alle trinn fra prøven kommer inn til resultat foreligger.
  1. HPV-testen skal være DNA-basert
  2. HPV-testen skal påvise DNA fra 14 høyrisiko HPV-typer ihht gjeldende flytskjema i Livmorhalsprogrammet
  3. HPV-testen skal rapportere tilstedeværelse av HPV genotype 16 og 18 (* se fotnote for krav til tester etter vedtak om ytterligere utvidet genotyping)
  4. HPV-testen skal være CE-IVD-merket
  5. HPV-testen skal tilfredsstille internasjonale krav til testegenskaper for bruk i primærscreening, jf. Meijer et al., 2009, Int. J. Cancer 124,516-520, Guidelines for human papillomavirus DNA test requirements for primary cervical cancer screening in women 30 years and older. (Se også Arbyn et al., 2024, J Med Virol Sep;96(9), Criteria for second generation comparator tests in validation of novel HPV DNA tests for use in cervical cancer screening)
  6. Internkontroll skal inngå i testen
    Merknad: Internkontroll skal evaluere både prøvens kvalitet (med tanke på prøvetaking, transport og lagring) og at testen har fungert som den skal. 
  1. Det må foreligge dokumentasjon på hvilke transportmedier som gir tilfredsstillende klinisk ytelse for HPV-testen i primærscreening
    a) Ved legetatt prøve benyttes både ThinPrep/PreservCyt og SurePath som transportmedium i Norge. Klinisk ytelse for både PreservCyt/Thinprep og SurePath skal dokumenteres, eventuelt kan en HPV-test bare godkjennes for bruk ved angitt transportmedium.
    b) Dersom det er aktuelt med analyse av selvtatt prøve (HPV-hjemmetest) må valgte plattform ha et validert løp for hjemmetest fra prøvetaking til analyseresultat. Klinisk ytelse for aktuell børste/svabertype og preserveringsmedium skal være dokumentert.

    Merknad: Faggruppen understreker at kravene som settes er minstekrav, men at man på foretaksnivå (eventuelt regionsnivå) må gjøre en ytterligere vurdering etter en anbudsrunde. Her vil Evalueringskrav (definert i en kravspesifikasjon) være avgjørende for valget man gjør. Faggruppen anmoder sterkt at Evalueringskrav på klinisk ytelse (dokumentasjon for bruk i HPV-primærscreening) vektlegges i en anbudsrunde.

 

*Krav til tester etter vedtak om utvidet genotyping:
(Faggruppen vil ikke lenger vurdere aktuelle tester)
- HPV-testen skal tilby utvidet genotyping som oppfyller behovet i gjeldende flytskjema i Livmorhalsprogrammet.

- Laboratorier som benytter HPV primærtester som ikke rapporterer utvidet genotyping, kan anvende en sekundær genotypetest, med følgende krav:

  1. HPV-testen skal være DNA-basert
  2. HPV-testen skal være CE-IVD-merket
  3. HPV-testen skal minst teste for de samme genotypene som HPV-test benyttet som primærtest, og må oppfylle kravene til utvidet genotyping i gjeldende flytskjema i Livmorhalsprogrammet. Det skal kun rapporteres på de 14 genotypene i flytskjemaet.
  4. HPV-testen må ha en analytisk sensitivitet tilsvarende eller bedre enn HPV-test i primærscreening.

  

HPV-tester som oppfyller grunnkravene til bruk i primærscreening uten utvidet genotyping, pr. 1.11.2024:

Mrk. Ikke vurdert av faggruppen etter krav for tester etter vedtak om utvidet genotyping

BD Onclarity HPV test brukt på BD COR™ eller BD Viper™ LT instrument 

På ThinPrep 
På SurePath

Roche cobas® HPV test brukt på cobas®5800/6800/8800 system

På ThinPrep
På SurePath

Roche cobas®4800 HPV test brukt på cobas®4800 system

På ThinPrep

Abbott m2000 HPV realTime High Risk HPV test
På ThinPrep

Seegene Anyplex II HPV HR test
På ThinPrep

Abbott Alinity m HR HPV test
På ThinPrep

QIAGEN NeuMoDx HPV-test
På ThinPrep

 

Faglig vurdering av HPV-tester

Produsenter av HPV-tester som vil ha testen faglig vurdert, må sende inn anmodning om faglig vurdering til Helsedirektoratet ved avd. sykehustjenester innen 1.2.2025. Anmodningen må punktvis dokumentere at den aktuelle HPV-testen tilfredsstiller kravene, og dersom det henvises til vedlegg, må det spesifiseres sidetall og/eller kapitelnummer hvor aktuell dokumentasjon er beskrevet. 

1.3.2025 vil listen med HPV-tester som tilfredsstiller kravene til bruk i primærscreening uten utvidet genotyping bli oppdatert. 

Anmodning om vurdering av HPV-tester, informasjon om faggruppens gjennomførte vurderinger og begrunnelse i de tilfellene der konklusjon er at HPV-testen ikke tilfredsstiller de faglige kriteriene, sendes til Helsedirektoratet via e-post: postmottak@helsedir.no. Sett inn referanse 24/35877 og merk emnefeltet HPV-test / Livmorhalsprogrammet.