Forskningsprosjekter relatert til Livmorhalsprogrammet
Forskningsprosjekter Livmorhalsprogrammet er direkte involvert i
Prognostiske markører for differensiering av kvinner med høy og lav risiko for utvikling av livmorhalskreft
Prosjektet gjøres i samarbeid med Sørlandet Sykehus Kristiansand, Stavanger universitetssjukehus, St. Olavs Hospital og Universitetet i Bergen. Forskningsgruppen kombinerer sin kunnskap om prognostiske markører for kreft med nye metoder for å finne markører som kan forutsi hvilke lette/grove celleforandringer som vil utvikle seg til kreft, og hvilke som vil gå tilbake av seg selv. Målet med studien er å kunne tilby en mer målrettet oppfølging og behandling av pasienter med celleforandringer, der kvinner med høy risiko for å få kreft vil få en raskere og mer målrettet behandling, mens de der celleforandringene vil gå tilbake av seg selv kan skånes for operasjon og de komplikasjonene den kan medføre.
VISMEG: Hvordan kommunisere medisinske registerdata til innbyggere på en forståelig måte?
Prosjektet ledes av SINTEF i samarbeid med Kreftforeningen og Livmorhalsprogrammet. Hovedmålet i VISMEG er å utvikle digitale tjenester til kvinner som deltar i screening mot livmorhalskreft og helsepersonell som følger opp disse kvinnene. Tjenesten skal gi innsyn og veiledning knyttet til registerdata på en effektiv og pedagogisk måte. VISMEG tar utgangspunkt i Livmorhalprogrammet, men vil ha stor overføringsverdi til andre screeningprogram og helseregistre.
Les mer om prosjektet på SINTEF sine nettsider her
Andre relevante forskningsprosjekter i Kreftregisteret
Humant papillomavirus (HPV) er en svært utbredt virusgruppe som i ytterste konsekvens kan føre til kreft, blant annet i livmorhalsen.
Kreftregisteret er involvert i en rekke studier som skal øke kunnskapen om HPV i forhold til sykdomsutvikling, vaksinering og forbedring av screeningprogrammet.
Se en oversikt over forskningsprosjekter relatert til HPV, screening og vaksinering her