Celleforandringer

Over 25 000 norske kvinner får hvert år konstatert unormale celler i livmorhalsen ved celleprøve.

 Alle celleforandringer er ikke kreft eller forstadier til kreft, og de aller fleste kvinner som får konstatert dette blir friske. Forandringene kan også komme av betennelse forårsaket av for eksempel sopp, virus, bakterier eller andre mikroorganismer. Celleforandringer i livmorhalsens overflate er ikke kreft, men kan være forstadier til kreft. I de fleste tilfellene vil dette ikke utvikles til kreft, selv uten behandling, men det er likevel fornuftig med kontroll.

Ordet "celleforandringer" dekker både utvikling av unormale celler og forstadier til livmorhalskreft. Forstadier til livmorhalskreft kalles også dysplasier, og det finnes flere stadier av disse. Celleprøven kan vise lette eller alvorlige celleforandringer. Selv ved alvorlige celleforandringer er det ikke sikkert at det ubehandlet vil utvikles kreft. Først når celler som er forandret trenger gjennom slimhinnen, snakker vi om livmorhalskreft.

Hvis det er snakk om unormale celler, kan fastlegen velge å ta en ny celleprøve etter seks måneder eller henvise deg til en gynekolog. Ved lette celleforandringer kan det være tilstrekkelig å se tiden an og ta en ny celleprøve etter cirka et halvt år. Ofte forsvinner disse celleforandringene av seg selv.

Ved alvorlige celleforandringer i celleprøven, vil du bli henvist til gynekolog. For å kunne vurdere celleforandringenes omfang, foretar gynekologen en kolposkopi. Det er en undersøkelse der gynekologen studerer livmorhalsens slimhinne ved hjelp av en spesialkikkert.

I forbindelse med denne undersøkelsen vil gynekologen ta små vevsprøver, som så undersøkes i mikroskop. Vevsprøver kalles også biopsier, og selve undersøkelsen kan gi lette smerter. Det kan også foretas en liten utskrapning av celler fra livmorhalsen.  Her får gynekologen celler fra et større område til mikroskopisk undersøkelse. Etter alle disse undersøkelsene kan man blø litt, så det kan være lurt å benytte bind i tiden etterpå.

Hvis vevsprøven viser alvorlige celleforandringer (ikke kreft), må du behandles kirurgisk ("konisering").