Fleksibel sigmoidoskopi

Fleksibel sigmoidoskopi er en ”halvveis-koloskopi”, der nederste halvdel av tykktarm, inkludert endetarm undersøkes. Fordelen med denne undersøkelsen er at rengjøring av tarmen på forhånd er mye enklere enn ved en full koloskopi, og at selve undersøkelsen er gjort unna på 5-10 minutter.

Ved frammøte, like før undersøkelsen, settes et klystér for å rengjøre nederste del av tarmen. Selve undersøkelsen utføres med en tynn, bøyelig ”tarmkikkert” via endetarmsåpningen.

Adenomatøse polypper i tarmen er små vortelignende utvekster av slimhinnen som er svært vanlige blant friske middelaldrende og eldre (ca. halvparten av alle i 70-årene har det). Noen ganske få av disse (sannsynligvis færre enn én av ti) kan utvikle seg til kreft.

Polypper som blir oppdaget i forbindelse med sigmoidoskopi-undersøkelsen blir det enten tatt vevsprøver av eller de blir fjernet med en liten slynge. Denne prosedyren foregår gjennom tarmkikkerten.

Hos ca én av 10 deltakere (10%) til sigmoidoskopiscreening forventer vi å finne en type adenomatøse polypper med større risiko for kreftutvikling og det anbefales en full koloskopi for å se etter lignende polypper lenger inn i tarmen.