Kreft i Oslo
Sist oppdatert: 30.08.2023
Det er tidligere vist at antall kreftdødsfall er ujevnt fordelt mellom bydelene, og dødeligheten er høyere for bydelene i midtre øst, og lavere i de vestlige bydelene. Her presenterer vi tall som viser antall nye krefttilfeller de siste 10 år (2013-2022), og kreftrisikoen i Oslos bydeler for utvalgte kreftformer.
Geografiske forskjeller i kreftforekomst
Blant de vanligste kreftformene sees forskjeller i kreftforekomsten mellom bydelene og særlig stor er forskjellene for lungekreft og melanom i hud. I kartene under viser vi kreftforekomsten for de vanligste kreftformene.
Lavest kreftforekomst i Nordre Aker og Søndre Nordstrand
For alle kreftformene samlet er det Søndre Nordstrand som hadde høyest forekomst for menn. Bydel Østensjø har høyeste forekomst for kvinner. De bydelene som har laveste kreftforekomst for alle kreftformer samlet var Grünerløkka og Norde Aker for menn og Søndre Nordstrand og Stovner for kvinner.
Lungekreft
Forekomst av lungekreft var høyest i Grorud for menn, og Grünerløkka hadde høyeste forekomst for kvinner. Bydel Vestre Aker hadde lavest forekomst for begge kjønn.
I kartene under vises oversikt over forekomst av lungekreft for bydelene. Fargene indikerer risiko i forhold til gjennomsnittet for Oslo.
Risiko for lungekreft i bydeler i Oslo etter kjønn, 2013–2022
Les mer om lungekreft i Norge her
Melanom i hud
Forekomsten av melanom i hud var høyest i bydel Frogner blant menn, mens bydelene Ullern og Østensjø hadde de høyeste forekomstratene blant kvinner. Bydelene med lavest forekomst av melanom i hud var Gamle Oslo blant menn, og Grünerløkka blant kvinner. Kartene under viser at forekomsten er høyere på vestkanten enn i bydelene i øst.
Risiko for melanom i hud i bydeler i Oslo, 2013–2022
Les mer om melanom i Norge her
Brystkreft
Frogner hadde høyest, og Alna hadde lavest forekomstrate av brystkreft for kvinner.
Kartet under viser at det var ingen bydeler som hadde forhøyet eller redusert nivå på 10 prosent mer enn gjennomsnittsraten.
Risiko for brystkreft i bydeler i Oslo, 2013–2022
Les mer om brystkreft i Norge her
Prostatakreft
Ullern var den bydelen med høyest forekomst av prostatakreft, mens Sagene, Grünerløkka og Bjerke hadde laveste forekomst.
Risiko for prostatakreft i bydeler i Oslo, 2013–2022
Les mer om prostatakreft i Norge her
Tykk- og endetarmskreft
Forekomsten av tykk- og endetarmskreft var høyest i bydel St. Hanshaugen blant menn, mens bydel Bjerke hadde den høyeste forekomstraten blant kvinner. Bydelene med lavest forekomst av tykk- og endetarmskreft var Grorud og Ullern blant menn, og blant kvinner hadde Østensjø den laveste forekomsten, etterfulgt av bydelene Alna, Grünerløkka, St. Hanshaugen og Stovner. For kvinnene var det også mindre variasjon i forekomst enn det var for mennene. Kartene under viser at forekomsten ikke hadde en klar forskjell mellom bydeler i øst og vest.
Risiko for tykk- og endetarmskreft i bydeler i Oslo, 2013–2022
Les mer om tykk- og endetarmskreft i Norge her
Mulige forklaringer på de geografiske forskjellene
En vanlig hypotese er at om vi velger å ta utdanning, så vil denne påvirke både sosiale relasjoner og jobbmuligheter, som igjen påvirker hvilke levevaner og livsstil vi tillegger oss. Faktorer knyttet til sosial status kan ha betydning for utvikling av sykdom. Utdanning, inntekt og yrke er de mest vanlige brukte målene på sosial status. I Oslo vet vi at det er forskjeller mellom bydelene både når det gjelder utdannings- og inntektsnivå. I tillegg vet vi at alderssammensetningen er ulik og at andel innvandrere varierer. Alle disse faktorene kan ha betydning for kreftrisiko.
Du kan lese mer om de ulike bydelene på Oslo kommunes hjemmeside Bydelsfakta – statistikk om befolkning, levekår og boforhold.
Du kan lese mer om sosial ulikhet og kreft her og om innvandrere og kreft her.