image

Befolkningsundersøkelser om helse og livskvalitet

Stadig flere lever lenger etter kreftbehandling, og mange opplever seneffekter av behandlingen. Vi vet i dag lite om hvorfor det skjer, og hvem som får store plager med redusert livskvalitet. For å få kunnskap som kan bidra til å forbedre kreftpasienters livskvalitet, skal Kreftregisteret invitere både kreftpasienter og personer uten kreft til befolkningsbaserte helseundersøkelser.

Bakgrunn og målsetting

Tre av fire overlever nå sin kreftsykdom i minst fem år, og mange lever med seneffekter etter behandling. Dette er plager som pasienter selv må beskrive, og forekomsten av seneffekter er en vesentlig del av hvor god kreftbehandlingen er. Derfor skal Kreftregisteret samle inn pasientrapporterte resultater gjennom befolkningsundersøkelser om helse og livskvalitet.

Personer med kreft og personer uten kreft inviteres til befolkningsundersøkelser om helse og livskvalitet hvor de blir bedt om å fylle ut spørreskjema. For å kunne sammenligne resultatene fra kreftpasientene med tilstanden hos normalbefolkningen, må spørreskjemaer også sendes ut til personer som ikke har noen kreftdiagnose. 

Målsettingen med befolkningsundersøkelsene er å få bedre mål på hvor god kreftbehandlingen er. Det er ikke bare viktig å vite hvor mange som for eksempel opereres for en tilstand og hvor lenge pasientene overlever, men også hvordan pasientene har det etter kreftbehandlingen. Innenfor hver kreftform skal sykehus altså ikke lenger bare sammenlignes på for eksempel antall operasjoner og overlevelse, men også på pasientenes egenrapprorterte helse og livskvalitet. Dersom andel som opereres er like stor og overlevelsen er like god, men ett sykehus har betraktelig høyere andel av pasienter med en gitt plage, så kan dette bety at behandlingen ved det sykehuset likevel ikke er optimal.

En annen målsetting med befolkningsundersøkelsene er å kunne lære mer om utbredelsen av bivirkninger/seneffekter, i håp om at det vil utvikles mer skånsom behandling, og mulighens spesifikk forebygging mot slike skader. Derfor kan innsamlede data også bli utlevert til forskningsprosjekter som har forhåndsgodkjenning fra Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskning og adekvate tillatelser. For deltakere med en kreftdiagnose, kan opplysningene fra spørreskjema utleveres til behandlende lege/sykehus til kvalitetssikring og bruk i pasientoppfølging, og registreres i pasientjournalen. Opplysningene kan ikke brukes av lege/sykehus til andre formål uten lovlig behandlingsgrunnlag.

Frivillig deltakelse og mulighet for å trekke sitt samtykke

All deltakelse er frivillig og samtykkebasert, og det medfører ingen negative konsekvenser dersom man velger å ikke delta. 

Deltakere kan når som helst, og uten å oppgi noen grunn, trekke sitt samtykke tilbake. Da vil opplysninger som er gitt, bli slettet, med mindre opplysningene allerede er inngått i analyser eller utlevert til forskningsprosjekter og brukt i vitenskapelige publikasjoner. Man kan trekke sitt samtykke ved å gå inn her eller ta kontakt via Kreftregisterets telefonlinje for befolknings- og spørreundersøkelser om helse og livskvalitet (22 45 13 00, tastevalg 5).

Hva skjer med opplysningene om deltakere i befolkningsundersøkelsene?

Opplysningene skal kun brukes til forskning på helseplager, kreft og kvalitetssikring av helsetjenesten. Vi behandler opplsyningene i henhold til prinsippene som følger av EUs personvernforordning med hensyn på behandlingens lovlighet, dataminimering, formålsbegrensning, lagringsbegrensning og konfidensialitet. Hensynet til konfidensialitet ivaretas ved at fødselsnummer og andre direkte personidentifiserende kjennetegn separeres og lagres kryptert og adskilt fra helseopplysninger. 

Deltakere har rett til innsyn i hvilke opplysninger som er registrert om seg, og til å få rettet eventuelle feil. De har også rett til innsyn i hvem som har hatt tilgang til, eller fått utlevert helseopplysninger om seg. 

Opplysningene kan oppbevares så lenge det er nødvendig for å nå formålet med undersøkelsen.

Personvern

Oslo universitetssykehus v/Kreftregisteret er forskningsansvarlig og dataansvarlig for behandling av opplysninger i undersøkelsen. Dataansvarlig har ansvar for å sikre at behandlingen av opplysningene har lovlig grunnlag og er i samsvar med prinsippene i EUs personvernforordning artikkel 5. Denne undersøkelsen er basert på samtykke, og har lovlig grunnlag i EUs personvernforordning artikkel 6 nr. 1 bokstav a og artikkel 9 nr. 2 bokstav a. Forskrift om befolkningsbaserte helseundersøkelser gjelder i tillegg for innsamling og videre behandling av helseopplysninger i undersøkelsen. Forskriften skal sikre at behandlingen foretas på en etisk forsvarlig måte, ivaretar den enkeltes personvern, og at opplysningene brukes til individets og samfunnets beste.

Deltakere har rett til å klage på behandlingen av dine opplysninger til Datatilsynet.

Det er iverksatt omfattende tekniske tiltak for å sikre at du ikke skal kunne gjenkjennes ut fra resultater fra undersøkelsen som publiseres. Resultater vil publiseres enten på gruppenivå eller for et så stort geografisk område at risikoen for bakveisidentifisering er minimal.

Deling av data og overføringer til utlandet

Ved å delta i undersøkelsen, samtykker man også til at opplysningene kan brukes innenfor rammene av samtykket og undersøkelsens formål. Resultater av behandlingen skal ikke ha større grad av personidentifikasjon enn det som er nødvendig for det aktuelle formålet.

For personer som har blitt diagnostisert med kreft, kan vi dele opplysningene med din behandlende lege eller sykehus til kvalitetssikring og bruk i pasientoppfølgingen. Mottaker av data fra undersøkelsen må kunne vise til hvilke bestemmelser i EUs personvernforordning artikkel 6 og artikkel 9 og eventuelt lov eller forskrift, som gir mottakeren adgang til å behandle opplysningene. Ved tilgjengeliggjøring av opplysninger for bruk til medisinsk og helsefaglig forskning må mottakeren i tillegg ha etisk forhåndsgodkjenning fra den regionale komitéen for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk. Dataansvarlig kan stille vilkår for tilgjengeliggjøringen, inkludert vilkår om at opplysninger skal tilbakeføres til undersøkelsen.

Opplysninger fra spørreskjemaet, der direkte identifiserbare personopplysninger er fjernet, kan overføres til utlandet som ledd i internasjonalt forskningssamarbeid. Dette kan også omfatte land utenfor EU/EØS og internasjonale organisasjoner, forutsatt at prinsippene og vilkårene i EUs personvernforordning er oppfylt. Oslo Universitetssykehus HF v/Kreftregisteret vil treffe tiltak for å sikre at opplysningene blir behandlet i tråd med prinsippene og vilkårene som følger av EUs personvernforordning. Koden som knytter enkeltpersoner til personidentifiserbare opplysninger, vil ikke bli overført.