Kvalitetsmål

Sist oppdatert:

Kvalitetsegisteret ønsker gjennom sitt arbeid, og ved publisering av årlige rapporter, å bidra til at alle pasienter får optimal og kvalitetssikret behandling. Kvalitetsregisterets visjon er å tilby pasienter med hjernesvulst mer presis, effektiv og persontilpasset behandling gjennom å forene de ledende forskningsmiljøene i Norge innen basal, translasjonell og klinisk hjernekreftforskning. 

Den viktigste nyheten i årets rapport er mer data om behandling (kirurgi, strålebehandling og medikamentell behandling). Det er ikke identifisert sikre kvalitetsforskjeller, men har på flere områder beskrevet praksisvariasjon som må analyseres nærmere, og som senere kan danne grunnlag for kvalitetsindikatorer og systematisk kvalitetsforbedring. På noe lengre sikt er det et mål å innhente pasientrapporterte utfalls- (PROMs) og erfaringsmål (PREMs).

Pasientrettet kvalitetsforbedring

Identifiserte forbedringsområder

Resultater i årsrapporten viser geografisk variasjon i overlevelse for pasienter med histologisk verifisert glioblastom. Foreløpige analyser tyder på at forskjeller i indikasjonsstilling for kirurgi (biopsi/og eller reseksjon) er hovedårsaken.

Kreftregisteret arbeider med tilleggsanalyser, og det er startet et lokalt arbeid i Helse Nord for å identifisere eventuelle områder for kvalitetsforbedring. Fagrådet kommer til å følge utviklingen og ta initiativ til kvalitetsforbedringsarbeid hvis det viser seg å være hensiktsmessig.

Relativ overlevelse fra diagnosetidspunkt for pasienter med histologisk verifisert glioblastom, per bostedsregion, 2018-2022. Fra fig. 2.23 i Årsrapport 2023 Kvalitetsregister fior hjerne- og ryggmargssvulster.

Figuren viser at fem års relativ overlevelse for pasienter diagnostisert med histologisk verifisert diffust høygradig gliom har bedret seg lite de siste 30 årene. Det er derfor viktig å tilby flere pasienter inklusjon i kliniske studier. Fagrådet har startet registrering av dette i den nye kirurgimeldingen, og vurderer å etablere andelen som blir tilbudt inklusjon i kliniske studier som en kvalitetsindikator.