Dekningsgrad og kompletthet
Alle pasienter i Norge med melanom skal være inkludert i registeret.
Årets resultater viser at dekningsgraden har har sunket med 3,5 prosent-poeng for melanom i hud. Dette er trolig et resultat av en kortere inn-rapporteringsfrist for sykehusene. Det er viktig for Nasjonalt kvalitets-register for melanom at den gode trenden med økt interesse for rapportering blant sykehusledelse og helsepersonell fortsetter. Fremdeles har ikke alle helseinstitusjoner gode nok rutiner for å følge opp rapportering til Melanomregisteret. Dette ser vi særlig blant sykehus/avdelinger som diagnostiserer og behandler slimhinnemelanom.
Kreftregisterets basisregister inneholder informasjon om 100 prosent av alle pasienter med melanom i hud. Dekningsgraden for utvidet eksisjon i 2021 er 77,1 prosent. For pasienter diagnostisert med melanom i øyet, er den kliniske dekningsgraden 87,8 prosent. For slimhinnemelanom ligger klinisk dekningsgrad på kun 32,1 prosent.
Dekningsgrad av kliniske meldinger for hvert sykehus angis i årsrapporten, se Resultater.
Datakvalitet
Kvalitetssikring av data gjøres som en integrert del av kode- og registreringsprosessen. I tillegg bidrar følgende eksempler med å sikre datakvaliteten i Kreftregisteret:
- Flere uavhengige kilder rapporterer inn opplysninger
- Opplysningene rapporteres inn på flere tidspunkter i sykdomsforløpet
- Kreftregisterets ansatte har unik kompetanse på koding av krefttilfeller i henhold til Kreftregisterets egen kodebok og internasjonale kodeverk
- IT-systemene har regler og sperrer for ulogiske kombinasjoner, feilaktige opplysninger med mer
- Kreftregisteret gjør analyser og kontrollkjøringer som avdekker inkonsistens i dataene
- Datauttrekk til forskere gir mulighet til å kontrollere et mindre datasett av opplysninger som kan avdekke enkeltfeil (for eksempel feiltasting av sykehuskoder) eller systematiske ulikheter som skyldes ulik tolkning av kodeverk og regler