Dekningsgrad og kompletthet
Alle kvinner med invasiv brystkreft i Norge skal være inkludert i registeret. Registerets inklusjonskriterier er pasienter med brystkreft (C50 iht ICD-10) og forstadium til brystkreft (Ductaltcarsinoma in situ/DCIS, D05). DCIS er ikke med i årets rapport. Tumor i brystet som skyldes sarkom, lymfom, Phyllodestumor og Paget sykdom er ikke inkludert i registeret. Lymfom inngår i Nasjonalt kvalitetsregister forlymfom og lymfoide leukemier.
Kreftregisterets basisregister inneholder informasjon om dekningsgrad alle kreftpasienter og er 97,4 %. Dekningsgrad for utredningsmelding for brystkreft i 2019 er 93,7 %.
Dekningsgrad av kliniske meldinger for hvert sykehus angis i årsrapporten (se Resultater).
Kreftregisteret har hatt stort fokus på å øke dekningsgraden de siste årene, noe som har resultert i forbedret rapporteringfor alle kvalitetsregistrene.
Rapporteringen av onkologimeldinger er fortsatt lav og fraværende ved noen sykehus. Sykehus som har deltatt i prosjektet Rosa-sløyfe har noe økning fra 2016 til 2018. Vi ser en mindre nedgang i tallene for 2019, men siden det ofte er et betydelig etterslep på innrapportering kan vi forvente at antall meldinger for hendelser i 2019 vil øke utover i 2020.
Datakvalitet
Datakvaliteten i Kreftregisteret sikres på flere måter:
- Flere uavhengige kilder rapporterer inn opplysninger
- Opplysningene rapporteres inn på flere tidspunkter i sykdomsforløpet
- Medarbeiderne har unik kompetanse på koding av krefttilfeller i henhold til Kreftregisterets egen kodebok og internasjonale kodeverk
- IT-systemene har regler og sperrer for ulogiske kombinasjoner, feilaktige opplysninger med mer
- reftregisteret gjør analyser og kontrollkjøringer som avdekker inkonsistens i dataene
- Datauttrekk til forskere gir mulighet til å kontrollere et mindre datasett av opplysninger som kan avdekke enkeltfeil (for eksempel feiltasting av sykehuskoder) eller systematiske ulikheter som skyldes ulik tolkning av kodeverk og regler