Birgit Engesæter

Birgit Engesæter sine pågående prosjekter inkluderer monitorering av primær HPV-screening i Norge. Primær HPV-screening ble initiert som et pilotprosjekt i tre prøvefylker i 2015. Fra perioden januar 2019 til mars 2022 var det en nasjonal implementering av HPV-screening til kvinner i alderen 34-69 år, og første halvår av 2023 ble kvinner i alderen 25-33 år også tilbudt HPV-screening.

Innføring av HPV-screening gir et kontinuerlig behov for å optimalisere flytskjemaet som beskriver oppfølging av kvinner som deltar i Livmorhalsprogrammet. Dette inkluderer vurdering av anbefalinger basert på diagnosekombinasjoner, aldersgrupper og tidligere screeninghistorikk, samt eventuelle inkluderinger av nye biomarkører for bedre risikostratifisering av kvinnene. Engesæter har en sentral rolle i dette arbeidet.

Hvert år sammenstilles de viktigste resultatene fra Livmorhalsprogrammet i en årsrapport. I tillegg initieres det fortløpende spesifikke kvalitetssikrings- og foskningsprosjekt. Engesæter har ansvar for uttrekk av data til årsrapport og de spesifikke prosjekter, og bidrar til å sikre og opprettholde høy kvalitet i Livmorhalsprogrammet.

Engesæter har også en viktig rolle i et forskningsprosjekt som har som mål å identifisere nye biomarkører for bedre stratifisering av kvinner med persisterende HPV-infeksjon. Dette prosjektet er finansiert blant annet av Kreftforeningen, Helse SørØst og HelseMidt.

Bakgrunn

Engesæter har en utdanning som sivilingeniør i kjemi med spesialisering i bioteknologi fra NTNU.

Hun har også fullført en doktorgrad ved Institutt for kreftforskning ved Radiumhospitalet. Hun jobbet i flere år som postdoktor og forsker ved forskningsinstituttet, der resistensutvikling i forbindelse med kreftbehandling var et sentralt forskningsspørsmål.

Prosjekter

  • Implementering av primær HPV-screening i Norge
  • Incremental improvement of cervical cancer screening
  • HPV-genotyping og molekylær profilering av livmorhalskreft etter primær HPV-test eller primær cytologi