Sist oppdatert: 04.08.2020
Kreftregisteret samler inn data og utarbeider statistikk om kreftforekomsten i Norge, og har også en utstrakt forskningsaktivitet.
Vi har også det administrative ansvaret for de offentlig screeningprogrammene i landet - Mammografiprogrammet og Livmorhalsprogrammet, samt et pilotprosjekt på tarmkreftscreening.
Kreftregisteret ble opprettet i 1951 og er et av de eldste nasjonale kreftregistre i verden. Dette, kombinert med det unike personnummersystemet vi har i Norge, gjør at Kreftregisterets materiale, også i et internasjonalt perspektiv, er særdeles godt egnet til å etablere ny viten gjennom forskning, og å spre kunnskap om kreftsykdom.
Staben i Kreftregisteret består av cirka 200 personer (165 årsverk) og er organisert i tre fagavdelinger og en stabs-/støtteavdeling.
Kreftregisteret har rundt 40 forskere i staben, med ulike typer faglig bakgrunn, blant annet medisin, statistikk, informatikk og psykologi.
Kreftregisteret er en del av Helse Sør-Øst RHF, og er organisert som selvstendig institusjon under Oslo universitetssykehus HF, med eget styre.
Alle krefttilfeller i Norge skal meldes inn til Kreftregisteret
Alle landets leger er pålagt ved lov å melde nye krefttilfeller til oss.
Kreftsykdom skal meldes dersom det er mistanke om kreft selv om ikke sikker diagnose er stilt, eller om diagnose stilles for første gang ved obduksjon. Ved tvil om meldeplikt skal melding sendes.
Screeningprogrammer
Kreftregisteret har ansvaret for Mammografiprogrammet og Livmorhalsprogrammet. Disse screeningprogrammene har til hensikt å forebygge kreftdød ved å oppdage kreftsykdom eller forstadier til kreft så tidlig som mulig.
Fra 2012 har Kreftregisteret også sekretariatsfunksjon for et pilotprosjekt på screening for tarmkreft. Etter planen skal et nasjonalt tarmscreeningprogram innføres gradvis fra 2021.
Kvalitetsregistre
Kreftregisterets kompetanse innen diagnostikk og behandling er stadig økende.
Med bakgrunn i dette har Kreftregisteret, i samarbeid med det kliniske miljøet i Norge, de siste 20 årene utviklet nasjonale kvalitetsregistre for behandling av kreft.