Visepresidenten i USA ser til Norge

- Tenk deg hvordan verden kan se ut i 2030 dersom vi er smarte, og jobber hardt, sier USAs visepresident Joe Biden. Norske kreftdata står sentralt i planen om å jobbe smart.
OBS! Denne artikkelen er mer enn 5 år gammel. Innhold i teksten kan være utdatert.

Joe Bidens tale på Social Good Summit

Publisert 20.09.2016

USA, med president Barack Obama og visepresident Joe Biden i spissen har definert kampen mot kreft som sitt neste store månelandingsprosjekt, det såkalte Cancer Moonshot.

- Med gode data og rå datakraft kan vi klare å bekjempe kreft, sa Biden på Social Good Summit i New York mandag.

De gode dataene han sikter til, er blant annet norske Kreftregister-data. Norsk kreftstatistikk er i særklasse i verdenssammenheng, fordi statistikken er så komplett, og strekker seg så langt tilbake i tid.

NRK: Obama får norsk hjelp til å løse kreftgåten

I første omgang bidrar Norge i et prosjekt som omfatter data fra screeningresultater mot livmorhalskreft for mer enn 1,7 millioner kvinner.

- Jeg er veldig stolt over at Joe Biden nevner dette prosjektet, og samarbeidet spesielt i sin tale – og det er fantastisk spennende at Kreftregisteret får være en så viktig brikke i amerikanernes store månelandingsprosjekt. At Norge og våre unike helsedata blir satt på verdenskartet på denne måten er stort, sier Giske Ursin, direktør for det norske Kreftregisteret.


Gjennom et samarbeid med det amerikanske forskningsinstituttet Lawrence Livermore National Laboratory skal norske kreftforskere utforske hvordan verdens kraftigste datamaskiner kan forbedre kreftforebygging.

- Kreft er ikke bare et nasjonalt problem. Det er ikke engang et internasjonalt problem. Det er et humanitært problem, sa Joe Biden på summiten.

Les mer: 
Mashable: Joe Biden details new plans in global fight against cancer


Wall Street Journal: Vice President Biden says better data computing make cancer beatable (krever innlogging)