FightHPV: Kreftregisteret søker deltakere til forskningsstudie

Kan et mobilspill føre til at færre blir rammet av livmorhalskreft? Det forsøker forskere ved Kreftregisteret nå å finne ut med spillet FightHPV - og så langt har engasjementet rundt spillet vært over all forventning.

Publisert 22.05.2018

 Vi er helt overveldet over responsen så langt, sier prosjektleder Mari Nygård i Kreftregisteret.

 Videoen som er laget om spillet er så langt delt over 22 000 ganger på Facebook, og mer enn 10 000 personer har lastet ned selve spillet. Det er veldig spennende å følge med på alt engasjementet rundt livmorhalskreft for tiden, sier Nygård.

For å finne ut om og i hvor stor grad spillet påvirker kvinner til å velge å delta i screening, er spillet en del av en forskningsstudie. Så langt har over 750 personer sagt seg villig til å delta i studien, og nå håper de at engasjementet rundt spillet vil gjøre at enda flere kvinner velger å delta i studien.

Ønsker å utrydde livmorhalskreft

 

Gjennom mobilspillet FightHPV ønsker forskerne å oppnå to ting – de vil både by på en utfordrende og morsom spillopplevelse, og samtidig øke bevissthet og kunnskap om HPV-smitte og hvordan livmorhalskreft utvikler seg.

 Målet må være at færre skal få livmorhalskreft, og at ingen i Norge skal dø av sykdommen – men da må vi få enda flere til å beskytte seg. Derfor tester vi nå ut noe helt nytt for å øke oppmøtet til screening enda mer, sier hun.

Det endelige målet er at flere skal screene seg, særlig blant dem som ellers sjeldent eller aldri gjør det.

 Vi tror at dersom kvinner er klar over sammenhengen mellom HPV-smitte og livmorhalskreft, og også skjønner hvordan sykdommen utvikler seg, så vil de også velge å screene seg. Selv om det har vært mye oppmerksomhet rundt livmorhalskreft i det siste, tror vi at det fortsatt er mange som ikke vet nok om forløpet for livmorhalskreft, sier Nygård.

 Utfordrende, og lett å bli hekta

Spillet er laget som et brettspill med ulike nivåer og karakterer, og det kan lastes ned for både Android og iOS.

Last ned FightHPV for Android
Last ned FightHPV for iOS

Det går også an å søke opp FightHPV i nettbutikken på smarttelefonen. Spillet er helt gratis.

Den gjennomgående oppgaven er å beskytte og samle overflateceller – såkalte epitelceller. Utfordringen er å unngå HPV-smitte – noe som ikke alltid er lett, verken i spillet eller i livet for øvrig.

 Vanskelighetsgraden i spillet endrer seg etter hvilke hjelpemidler man har til rådighet for å beskytte cellene – og til tider er det ganske utfordrende, men vi opplever også at folk ganske lett blir hekta. Vi håper at folk liker å få noe å bryne seg på, og at de ser parallellene mellom det som skjer i spillet og i det virkelige liv, sier Nygård.

Skal studere effekten

I utviklingen av spillet, har fagmiljøer innen både medisin, spillteknologi og IKT slått seg sammen, og sammen med Mari Nygård har teknologene Tomas Ruiz-López og Sagar Sen vært sentrale.

Prosjektet har fått finansiell støtte fra Nordic Information for Action e-Science Center (NIASC).

 Dette er en veldig givende og interessant utfordring å jobbe med – fordi vi vet at det er vanskelig å påvirke folk til å gjøre nye livsstilsvalg. Nå blir det spennende å se hvordan spillet blir mottatt, sier Ruiz-López.

 Etter det vi kjenner til, er det ingen andre som har laget noe lignende, der man forsøker å påvirke målgruppen for et screeningprogram gjennom en app, sier Nygård.

For å delta i studien, må spillerne logge seg inn med BankID, slik at Kreftregisteret kan få en sikker identifikasjon av deltakeren.

De som deltar, gir sin tillatelse til at Kreftregisteret kan hente opplysninger om tidligere deltakelse i screening, og de blir også bedt om å svare på et kort spørreskjema.

 Det er veldig enkelt å delta i denne studien - det er lite som kreves av dem som deltar. Vi bruker BankID som en trygg måte for å identifisere deltakerne. Informasjonen vi henter om dem blir håndtert forsvarlig på Kreftregisteret, sier Nygård.

Kanskje kan denne måten å kommunisere helseinformasjon på være starten på noe som kommer til å nå langt utenfor Norges grenser.

 Ja, den internasjonale interessen for dette spillet er stor, og mange er spente på hvordan det går med spillet. Når vi forteller om spillet i ulike fagfora, blir alle veldig engasjerte, fordi mange har lignende utfordringer som oss, og er på jakt etter nye måter å kommunisere med sine målgrupper, sier Nygård.

Yngre kvinner hardest rammet

HPV (Human Papilloma Virus) forårsaker livmorhalskreft, og HPV smitter i all hovedsak gjennom seksuell kontakt. De aller fleste, mer enn 70 prosent, blir smittet en eller flere ganger i løpet av livet.

De fleste kvitter seg også lett med infeksjonen, og mange merker ikke engang at de har vært smittet.

For noen – om lag 10 prosent av de som blir smittet – klarer infeksjonen likevel å klore seg fast, og om den vedvarer riktig lenge, så kan man til slutt utvikle livmorhalskreft eller andre former for HPV-relatert kreft, som kreft i svelg, anus eller penis.

I Norge får hvert år mer enn 300 kvinner livmorhalskreft, og rundt 70 dør av sykdommen. Livmorhalskreft skiller seg ut fra mange andre kreftsykdommer ved at den først og fremst rammer forholdsvis unge kvinner, og kvinner i 30-årsalderen er mest utsatt.

Lav risiko med jevnlig sjekk

En vedvarende HPV-infeksjon er altså forutsetningen for å utvikle livmorhalskreft, og utviklingen skjer over lang tid, typisk 10 til 30 år.

 Det positive med livmorhalskreft, er nettopp det at utviklingen tar så lang tid, og at det som regel er en lang periode der det er mulig å oppdage forstadier til sykdommen, sier Ameli Tropé, leder for Livmorhalsprogrammet.

De som møter opp til screening hvert tredje år, har derfor svært liten risiko for å utvikle kreft, forklarer hun.

 Ingen screeningtest er perfekt, men blant dem som tar livmorhalsprøver som anbefalt, er det svært liten sannsynlighet for at unormale celleforandringer ikke fanges opp før de har utviklet seg til kreft, understreker hun.

elisabeth.jakobsen@kreftregisteret.no