Vage symptomer forsinker kreftbehandling

Hos fire av ti kvinner med kreft i eggstokkene tolkes symptomene først i retning av en annen sykdom, noe som forsinker behandlingen ved denne krefttypen. Dette viser en studie utført av gynekolog og stipendiat Torbjørn Paulsen ved Kreftregisteret.
OBS! Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel. Innhold i teksten kan være utdatert.

OBS! Denne artikkelen er eldre enn ti år! Innholdet kan være utdatert

Publisert 27.01.2005 

Tekst: Børge Sildnes

Torbjørn Paulsen, Kreftregisteret- Symptomene på denne krefttypen er vage, så det er forståelig at de kan tolkes i retning av en annen sykdom, understreker forsker Torbjørn Paulsen ved Kreftregisteret.

38 prosent av norske kvinner som har symptomer som skyldes at de har fått kreft i eggstokkene, sendes først til medisinske eller kirurgiske avdelinger i stedet for til gynekologiske avdelinger.

Går lengre tid før behandling

Denne feiltolkingen av symptomene fører til at det går lengre tid før kvinnene kan få riktig diagnose og behandling.

- Hvis både helsepersonell og kvinnene selv blir mer bevisst på hvilke symptomer som ledsages av kreft i eggstokkene, kan dette gi tidligere diagnose og behandling. Dette kan igjen føre til at flere overlever sykdommen, sier Paulsen. Studien er publisert i International Journal of Gynecology & Obstetrics.

Skandinavia på topp

Forekomsten av kreft i eggstokkene i Skandinavia er blant verdens høyeste. Kreftregisterets statistikk viser at i underkant av 500 norske kvinner årlig får denne krefttypen.

Rundt 40 prosent av dem som får kreft i eggstokkene er i live fem år etter at de har fått diagnosen. Til sammenlikning overlever cirka 70 prosent av norske kvinner som får kreft i livmorhalsen fem år.

Symptomene som feiltolkes

Aktuelle symptomer på kreft i eggstokkene var i studien delt inn i ti kategorier. Rapportering fra legene viste at symptomene som gjerne ble feiltolket var unormal tarmfunksjon, smerter utenfor mageregionen, vedvarende slapphet og pustevansker.

Andre symptomer på sykdommen kan være smerter eller ubehag i magen, vekttap, uvanlig menstruasjon, blod eller utflod fra vagina, eller hyppig vannlating.

- Aktuelle tester for å avsløre kreft i eggstokkene er lite presise. Kunnskap om symptomene ved sykdommen blir derfor desto viktigere for å kunne stille diagnosen på et tidlig stadium, sier Paulsen.