Syv tok doktorgrad i 2005

Syv av Kreftregisterets stipendiater avla doktorgrad i løpet av 2005. De rekordmange disputasene viser verdien av Kreftregisterets statistikker og database som grunnlag for kreftforskning.
OBS! Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel. Innhold i teksten kan være utdatert.

OBS! Denne artikkelen er eldre enn ti år!
Fakta og innhold kan være utdatert

Publisert: 20.12.05

Tekst: Børge Sildnes

Elin Leirvoll Aschim var den første av Kreftregisterets stipendiater som disputerte i 2005. Hennes doktorgradsarbeid viser en sammenheng mellom risikoen for å få testikkelkreft og mors vekt under svangerskapet. Les mer her.

Vi vet nå mer om sykdomsforløpet til pasienter med langtkommet prostatakreft. Doktorgradsarbeidet til Eivor Hernes har bidratt til dette. Les mer her.

Solveig S-H Hofvinds doktorgradsarbeid viser hvordan logistikkdata kan brukes for å innhente kunnskap og heve kompetansen om brystkreft og brystkreftscreening. Les mer her.

Syv år etter at Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft ble innført, hadde antall tilfeller av denne kreftformen blant norske kvinner blitt redusert med 23 prosent. Dette var ett av funnene i Jan F. Nygårds doktorgradsarbeid. Les mer her.

Elisabeth Svenssons doktorgradsarbeid viser blant annet at redusert inntak av kalorier i en kortere periode av livet kan ha en langtidseffekt når det gjelder å redusere risikoen for tarmkreft. Les mer her.

Påvirkning fra miljøfaktorer som magnetiske felt og lys om natten gir større risiko for å få brystkreft. Dette var noen av funnene i doktorgradsarbeidet til Jolanta Roessink. Les mer her.

Freddie Ian Bray avla sin doktorgrad i London 13. desember 2005. Hans arbeid viser blant annet at det er store forskjeller i hyppighet og dødelighet av kreft mellom vesteuropeiske og østeuropeiske land. Les mer her.