Steinar Tretli i BMJ-podcast

I siste ukes podcast fra British Medical Journal forklarer forskningssjef ved Kreftregisteret, Steinar Tretli, hvordan bruk av hormonpreparater mot overgangsalderen og innføringen av screening kan forklare mye av økningen i brystkreftforekomsten i Norge.
OBS! Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel. Innhold i teksten kan være utdatert.

I siste ukes podcast fra British Medical Journal forklarer forskningssjef ved Kreftregisteret, Steinar Tretli, hvordan bruk av hormonpreparater mot overgangsalderen og innføringen av screening kan forklare mye av økningen i brystkreftforekomsten i Norge.

Den halvtimes lange podcasten handler om eldre kvinners helse, og tittelen er Menopause, HRT, and cancer. Det tas opp flere tema i podcasten. Tretli er intervjuet i siste del der han forteller hvordan innføringen av mammografiscreening og bruk av hormonpreparater mot plager i overgangsalderen forklarer økningen vi har hatt i Norge på forekomst av brystkreft.

Bakgrunnen er en fersk studie publisert i British Medical Journal [BMJ], der forfattere fra Kreftregisteret og universitetene i Trondheim (NTNU) og Tromsø hvordan den senere tids store svingninger i den norske forekomsten av brystkreft trolig kan forklares med den samtidige innføringen av mammografiscreening og bruk av hormoner rundt overgangsalderen.
Les hele saken