Overvekt øker risiko for nyrekreft hos menn og kvinner

Overvekt øker risiko for nyrekreft hos både menn og kvinner. Hos menn bidrar også faktorer som høyt blodtrykk, og høyt nivå av tryglyserider og glykose i blodet til økt risiko for å få denne kreftformen. Dette viser en ny studie av data fra 560 388 menn og kvinner i Norge, Østerrike, og Sverige publisert i PLOS One 28.2.2013. Forskningssjef Steinar Tretli i Kreftregisteret har deltatt i studien.
OBS! Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel. Innhold i teksten kan være utdatert.

Overvekt øker risiko for nyrekreft hos både menn og kvinner. Hos menn bidrar også faktorer som høyt blodtrykk, og høyt nivå av tryglyserider og glykose i blodet til økt risiko for å få denne kreftformen. 

Dette viser en ny studie av data fra 560 388 menn og kvinner i Norge, Østerrike, og Sverige publisert i PLOS One 28.2.2013. Forskningssjef Steinar Tretli i Kreftregisteret har deltatt i studien.

Studien er basert på data fra Metabolic Syndrome and Cancer project (Me-Can), en stor befolkningsgruppe fra Norge, Sverige og Østerrike som ble etablert i 2006 for å undersøke sammenhengen mellom stoffskifteprosesser og kreftrisiko.

Gruppen på 560 388 ble fulgt opp over 10 år og i løpet av perioden utviklet 855 menn og kvinner nyrekreft. Dataene viste at høy Body Mass Index (BMI) økte risiko for nyrekreft for begge kjønn. For menn ble det påvist at også høyt blodtrykk, forhøyet nivå av glykose og tryglyserider økte risiko for denne kreftformen.

tor.johnsen@kreftregisteret.no