Det nystartede Nordic Information for Action e-Science Center (NIASC) i Stockholm skal utvikle IT verktøy for å styre og analysere data fra helseregistre og biobanker. Slike eScience-verktøy kan på sikt gi mer individuelt tilpassede og kostnadseffektive helsetilbud for pasientene, både i forhold til diagnostisering og behandling, sier avdelingsleder Jan Nygård i Kreftregisteret, som er en av senterets 16 partnere fra de nordiske land, Estland og Polen.
Partnerne representerer de kreftregistre, nasjonale biobanker og ansvarlige for nasjonale screeningprogrammer. NIASC er tilknyttet Karolinska Institutet i Stockholm og ledes av professor Joakim Dillner.
De nye IT-verktøyene som skal utvikles av NIASC skal gi bedre oversikt over biobanker i Norden, og forbedre bruken av data fra nationale helseregistre og biobanker i helsetjenesten. De skal i første omgang tas i bruk i et pilotprojekt for å forbedre og effektivisere screeningprogrammer mot kreft.
- Ett av våre hovedmål å introdusere individuelt tilpasset screening for én kreftform i minst ett et nasjonalt screeningprogram i Norden innen fem år. For at kunne oppnå dette trenger vi eScience, både for å kunne utvikle risikovurdering for kreftsykdom, og for å få gode it-baserte verktøy, som kan innkalle deltakere til screening med forskjellig intervall, forteller Karin Sundström, som er prosjektleder i NIASC.
Senteret vil også legge vekt på etiske aspekter og på kommunikasjon, for å bidra til å øke åpenhet om forskning basert på biobanker og registre.