Menn med mye østrogen kan ha større risiko for brystkreft

Menn som fra naturens side har høye nivåer av det kvinnelige hormonet østrogen, kan ha høyere risiko for å utvikle brystkreft, viser ny forskning.
OBS! Denne artikkelen er mer enn 5 år gammel. Innhold i teksten kan være utdatert.

Menn som fra naturens side har høye nivåer av det kvinnelige hormonet østrogen, kan ha høyere risiko for å utvikle brystkreft, viser ny forskning.

Dette er første gang forskere har kunnet påvise en sammenheng mellom østrogennivåer i blodet og mannlig brystkreft – selv om denne sammenhengen er velkjent i forbindelse med både brystkreft og kreft i eggstokker og livmor hos kvinner.

– Denne oppdagelsen er et viktig steg på veien for å skjønne hvorfor noen menn utvikler brystkreft. Utfordringen nå blir å finne ut nøyaktig hva dette hormonet gjør for å trigge denne svært sjeldne kreftformen hos menn, sier forsker Elisabete Weiderpass ved Kreftregisteret.

Dobbelt så høy risiko med mye østrogen

Studien er et samarbeid mellom en rekke internasjonale forskningsinstitusjoner, deriblant det norske Kreftregisteret, britiske Cancer Research UK og det amerikanske National Cancer Institute.

Målet med studien var å gjøre en internasjonal undersøkelse av brystkreftsyke menn fra mange land. Studien sammenlignet østrogennivåene hos 101 menn med brystkreft med 217 friske menn.

Menn med de høyeste nivåene av østrogen registrert i studien hadde over dobbelt så høy risiko for å utvikle brystkreft som de med de laveste nivåene av hormonet.

Lave østrogennivåer: mindre enn 52,23 picomol per liter blod
Høye østrogennivåer: mer enn 86,76 picomol per liter blod

Sjelden sykdom

Brystkreft hos menn er ekstremt sjeldent, og noe som rammer færre enn én av 100.000. I Norge fikk 36 menn brystkreft i 2013. Til sammenligning fikk 3220 kvinner brystkreft, noe som gjør dette til den absolutt vanligste kreftformen blant kvinner.

Symptomer, diagnostisering og behandling for mannlig brystkreft er veldig likt som for brystkreft hos kvinner. Sykdommen opptrer i hovedsak hos eldre menn, og åtte av ti som får diagnosen er eldre enn 60 år.

Siden mannlig brystkreft er så sjeldent og så lite kjent, kan det være et stort sjokk å få denne diagnosen.

En faktor som kan ha sammenheng med økte østrogennivåer, er overvekt.

– For noen menn er det sammenheng mellom overvekt og østrogennivået i kroppen. Man mener at fettceller i kroppen kan øke mengden østrogen, både hos kvinner og menn, så dette er nok en god grunn til å forsøke å holde en normal vekt, sier Weiderpass.

 

 

Politimannen som fikk brystkreft

Mark Cross (46) er en politimann fra Cambridgeshire, England, som fikk diagnosen brystkreft i 2009. Han fikk fjernet brystet, og fikk deretter behandling med både cellegift og stråling.

– Politimenn har ofte et ganske macho rykte, men jeg har fått fantastisk god støtte fra alle kollegaene mine. Ikke alle vet at menn kan få brystkreft, og for meg var det en kjempeoverraskelse å få denne diagnosen, forteller han.

Til den britiske avisa Daily Mail forteller Cross at det var kona som insisterte på at han måtte gå til legen da de plutselig oppdaget at brystvorten hans gikk innover.

– Jeg er jo en kar, så jeg hadde ikke vært hos legen på ti år, men kona mi plaget meg helt til jeg gikk med på å få meg en time, sier han.

46-åringen oppfordrer alle menn om å gå til legen så raskt som mulig dersom de oppdager en kul i brystpartiet.

– Jeg håper at mine erfaringer kan øke bevisstheten blant andre menn, sier han.


Faksimile: Mark Cross er en av få menn som har blitt rammet av brystkreft. Nå forsøker han å øke bevisstheten rundt mannlig brystkreft ved å bruke pressen og å være åpen om sin egen sykdom. Faksimile: Daily Mail.