Lungekreft bak 32 700 tapte leveår i Norge i 2012

I følge beregninger publisert i British Journal of Cancer tok lungekreft flest leveår av alle kreftformer, og nesten like mange som kreft i prostata, bryst og tykktarm tilsammen, sier avdelingsleder Bjørn Møller i Kreftregisteret som er medforfatter for studien.
OBS! Denne artikkelen er mer enn 5 år gammel. Innhold i teksten kan være utdatert.

I 2012 døde 2185 nordmenn av lungekreft. I følge beregninger publisert i British Journal of Cancer juli 2014 tilsvarte dette rundt 32 700 tapte leveår. Lungekreft tok flest leveår av alle kreftformer, og nesten like mange som kreft i prostata, bryst og tykktarm tilsammen, sier avdelingsleder Bjørn Møller i Kreftregisteret som er medforfatter for studien.

10 906 menn og kvinner døde av kreft i Norge i 2012. Beregningene viser at kreft stod for ett av tre tapte leveår, og at hvert kreftdødsfall stod for gjennomsnittlig 14 tapte leveår.

Det er imidlertid store variasjoner i hvor mange liv de ulike kreftformene tok. Livmorhalskreft rammer hovedsakelig unge kvinner og stod derfor i snitt for 24 år tapte leveår, mens prostatakreft som rammer menn senere i livet stod for gjennomsnittlig 8 tapte leveår.

Kreft tok flere leveår blant kvinner  

Selv om det døde flere menn enn kvinner av kreft i 2012, tok kreft flere leveår blant kvinner.

Ulike kreftformer stod for 29 % av dødsfallene blant menn og 23 % blant kvinner, men for 38 % av det totale antall tapte leveår for kvinner i Norge. For menn stod kreft for 33 % av alle tapte leveår. 

- Studien viser at kreft er en betydelig årsak til tidlig død både blant kvinner og menn, og er altså ansvarlig for hele 38 % av tapte leveår for kvinner, sier Møller.

tor.johnsen@kreftregisteret.no