Godt samsvar mellom diagnoser i Kreftregisteret og Norsk Pasientregister
Det er foretatt en sammenligning av data i Norsk pasientregister og Kreftregisteret for pasienter diagnostisert med et utvalg kreftsykdommer. Resultatet er publisert i en studie publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening. Studien viser godt samsvar mellom dataene i de to registrene, men det er større avvik mellom Norsk Pasientregister og Kreftregisteret i forhold til pasienter registrert med tykktarmskreft enn for pasienter registrert med andre kreftformene i studien.
Sykehusenes innrapportering av pasientadministrative data til Kreftregisteret opphørte i 2011. Kreftregisteret foretar nå rutinemessige samkjøringer med Norsk pasientregister . Dette forenkler rapporteringen, er ressurssparende for sykehusene og Kreftregisteret.
Tidligere studier har anslått komplettheten av data i Kreftregisteret til å være 99 %, og om lag 90 % av tilfellene er histologisk verifisert. I denne studien var formålet å undersøke samsvaret mellom tilstandskoder for kreft i Norsk pasientregister og diagnoser registrert i Kreftregisteret. Inger Johanne Bakken i Norsk Pasientregister og medforfattere analyserte data registrert i Norsk pasientregister i 2008 for noen av de vanligste kreftformene, og tilstandskodene ble sammenstilt med diagnosekoder registrert i Kreftregisteret.
Studien viste følgende resultater (Andel tilstandskoder i NRP som samsvarte med data i Kreftregisteret):
- Tykktarmskreft: 81 %
- Kreft i endetarm, sigmoideum, og anus: 82 %
- Kreft i lunge og luftrør: 90 %
- Kreft i blære, urinleder og urinrør: 93 %
- Brystkreft: 94 %
- Prostatakreft: 97 %
Mulige årsaker til manglende samsvar mellom tilstandskoder i NPR og diagnoser i KRG er:
- Upresishet i tilstandskoden for lokalisering, særlig for tykk- og endetarmskreft
- Upresishet i tilstandskoden for primær eller metastasesvulster
- Upresist skille i tilstandskodene mellom premaligne og maligne tilstander
- Tastefeil fra sykehusene i grunnlaget for data i NPR
Studien konkluderer med at det er et godt samsvar mellom data i Norsk pasientregister og data i Kreftregisteret for de inkluderte diagnosene. For tykk- og endetarmskreft (C18 - 21) er avviket større mellom dataene i de to registrene enn for de andre store kreftformene. I epidemiologisk forskning omkring kreft bør fortsatt de kvalitetssikrede dataene fra Kreftregisteret benyttes. Informasjon om diagnosedato inngår kun i Kreftregisteret, og det er derfor bare data fra Kreftregisteret som kan benyttes til å studere insidens, prevalens og overlevelse ved kreftsykdom. For begge registrene vil imidlertid den regelmessige datautveksling være et viktig bidrag for å sikre god datakvalitet i registrene.