Fortsett å ta celleprøver fra livmorhalsen!

En ny studie påviser sammenhengen mellom inngrep på livmorhalsen og tidlig fødsel. Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft oppfordrer likevel kvinner til å ta celleprøver fra livmorhalsen hvert tredje år for å forebygge kreftsykdom.
OBS! Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel. Innhold i teksten kan være utdatert.

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel

Det er påvist en sammenheng mellom inngrep på livmorhalsen og en økt andel av kvinner som føder for tidlig. Det viser en studie forskere ved Kvinneklinikken, Haukeland Universitetssykehus, har gjort i samarbeid med Medisinsk Fødselsregister og Kreftregisteret. De samme resultatene er funnet i flere lignende studier de siste årene.  Det er ikke mulig å si hvilke celleforandringer som vil kunne utvikle seg til livmorhalskreft. Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft oppfordrer derfor kvinner, på tross av dette, om fortsatt  å få tatt celleprøver fra livmorhalsen hvert tredje år for å forebygge kreftsykdom.

Er man så uheldig at behandlingstrengende forstadier til livmorhalskreft påvises, så er det  fremdeles nødvendig å fjerne ytre delen av livmorhalsen i de aller fleste tilfeller. Vi vet at over 50 prosent av kvinnene som får kreft i livmorhalsen ikke har tatt celleprøver forut for diagnosen. 

De fleste gynekologer kjenner til sammenhengen mellom inngrep i livmorhalsen og tidlig fødsel.  De har derfor særlig fokus på å avgrense denne typen komplikasjoner både når de fjerner den ytre del av livmorhalsen og i svangerskapsovervåkningen senere. De seneste årene er det innført mer skånsomme behandlingsmetoder som fjerner mindre vev fra livmorhalsen. Dette antas å ha positiv effekt på sikt.