BankID gir sikrere og bedre tilgang til Kreftregisterets samtykke- og reservasjonstjeneste

DIFI lanserte bruk av BankID i ID-porten 27.november. Dette gir Kreftregisteret mulighet til å bruke ID-porten til elektronisk utveksling av informasjon som inntil nå kun har kunnet gis i vanlig post. Dette er en vinn-vinn situasjon for oss og våre brukere sier rådgiver Sølve Monteiro i Kreftregisteret.
OBS! Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel. Innhold i teksten kan være utdatert.

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel

DIFI lanserte bruk av BankID i ID-porten/MinID 27.november. Dette gir tilgang til langt flere brukere og øker sikkerhetsnivået for tjenesten. Dette gir Kreftregisteret mulighet til å bruke ID-porten/MinID til elektronisk utveksling av informasjon som inntil nå kun har kunnet gis i vanlig post. Dette er en vinn-vinn situasjon for oss og våre brukere sier rådgiver Sølve Monteiro i Registerinformatikkavdelingen i Kreftregisteret.    

ID-porten/MinID er en felles innloggingsløsning for en rekke offentlige nettjenester i Norge. Løsningen er utviklet og forvaltet av Direktoratet for forvaltning og IKT (DIFI). DIFI har inngått avtale med Kreftregisteret og en rekke andre offentlige og private aktører for bruk av ID-porten/MinID.

Kreftregisteret bruker tjenesten til å avgi samtykke eller reservasjon i Mammografiprogrammet,  Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft og i brukerevaluering av forprosjektet for tarmkreftscreening som pågår i Østfold, Akershus og Buskerud. 

ID-porten/MinIDhar inntil nå vært tilgjengelig ved innlogging med MinID, Buypass og Commfides. 27.11.2012 lanserte DIFI bruk av BankID på ID-porten/MinID. Dette fører til at alle som har kodebrikke til nettbank også kan bruke ID-porten/MinID. Dette gjelder rundt 2, 8 millioner nordmenn. BankID, Commfides og Buypass har alle høyeste sikkerhetsnivå, men lanseringen av BankID fører til at ID-porten/MinID åpnes opp for mange flere brukere. 

- Inntil nå har det ikke vært praktisk å bruke internett for utveksling av medisinsk sensitiv informasjon grunnet den lave utbredelsen av Commfides og Buypass, sier rådgiver Sølve Monteiro i Registerinformatikkavdelingen i Kreftregisteret. All slik informasjon har måtte oversendes pr. post. Oppgraderingen av ID-porten/MinID betyr at vi nå kan få en sikker elektronisk utveksling av helseinformasjon. Dette vil kunne gjøre hverdagen enklere og sikrere for oss og våre brukere.

Tjenesten er ennå ikke oppgradert for Kreftregisterets brukere. Når ID-porten oppgraderes til høyeste sikkerhetsnivå for våre eksisterende tjenester vil det vurderes om løsningen også skal tas i bruk for annen utveksling av informasjon.