Over 200 000 kvinner har ikke tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer

- En alvorlig situasjon, sier Ameli Tropé, leder av Livmorhalsprogrammet.
Sist oppdatert:
Ameli Trope sjekkdeg250.jpg
Ameli Tropé, leder av
Livmorhalsprogrammet

Nye tall fra Kreftregisteret viser at over 400 000 kvinner i Norge ikke har fulgt anbefalingene om å sjekke seg, og 200 000 har ikke tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer.

Grovt estimert var det 55 000 færre enn ventet som tok livmorhalsprøve i fjor, i pandemiåret 2020.

Basert på det som ellers er kjent om forekomst i befolkningen er et sannsynlig anslag at 1100 av disse 55 000 kvinnene har alvorlige celleforandringer og om lag 55 kan ha kreft.

- Vi er veldig bekymret nå. Nedgangen er svært alvorlig fordi oppmøtet i Norge allerede er for lavt. #sjekkdeg-kampanjen har vært viktig for at vi de siste årene har klart å øke deltakelsen, helt til landet stengte ned i fjor. Det er veldig trist å rykke mange hakk tilbake nå, sier leder av Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret Ameli Tropé.

Ingrid-Stenstadvold-Ross_Kreftforeningen-FOTO-Jorunn-Valle-Nilsen550.jpg
Ingrid Stenstadvold Ross, 
generalsekretær i 
Kreftforeningen

#sjekkdeg er en kampanje som Kreftforeningen administrerer, og som har mange samarbeidspartnere og støttespillere, deriblant Livmorhalsprogrammet.

Les mer om Kreftforeningens arbeid for å forebygge livmorhalskreft her.

På verdensbasis er livmorhalskreft den tredje største kreftformen som rammer kvinner. Takket være HPV-vaksinen og det norske Livmorhalsprogrammet kan sykdommen forebygges og på sikt nærmest utryddes her i landet.

- Det er svært sjelden vi kan forebygge kreft så målrettet som ved livmorhalskreft. Tar du HPV-vaksine og følger Livmorhalsprogrammet hele veien fra du er 25 til 69, kan du i praksis unngå å bli alvorlig syk av livmorhalskreft, sier Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.

Før pandemien lå deltakelsen i Livmorhalsprogrammet på over 70 prosent, og den var økende. 

Dekningsgrad_infografikk.jpg

Kreftregisteret har som minimumsmål at dekningsgraden skal opp til 80 prosent, etter anbefaling fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Under pandemien har imidlertid deltakelsen falt til under 70 prosent. Nedgangen er tydeligst blant kvinner over 40 år.

dekningsgrad_2020.jpg
Figur: Grafene viser utvikling i dekningsgrad, altså hvor stor andel av kvinner i ulike aldersgrupper som har tatt livmorhalsprøve som anbefalt. Etter flere år med god utvikling gikk deltakelsen markert ned i 2020. Nedgangen er særlig tydelig for kvinner over 40 år, og kvinner over 55 har nå den klart laveste deltakelsen.

- Dette er en kreftform som utvikles langsomt. Går du til legen hver gang du får påminnelse fra Livmorhalsprogrammet, vil sykdommen oppdages så tidlig at du har gode prognoser. Derfor er det sterkt urovekkende at så mange kvinner sjelden eller aldri tar livmorhalsprøve, sier Tropé.

Ønsker hjemmetest

Kvinnene som ikke tar livmorhalsprøve hos legen må nås på andre måter.

Etter grundig forskning har fagfolkene i Kreftregisteret store forhåpninger til at hjemmetest skal øke deltakelsen.

- Vi er fremfor alt bekymret for de som ikke har sjekket seg på mange år, fordi vi vet at tidlig oppdagelse redder liv. Vi har nylig avdekket at ni av ti kvinner som dør av livmorhalskreft ikke har fulgt Livmorhalsprogrammet som anbefalt, sier Tropé. 

Se flere nøkkeltall for livmorhalskreft her

Livmorhalsprogrammet og Kreftforeningen forventer at myndighetene snarest finner midler til at hjemmetest kan bli en del av Livmorhalsprogrammet, fordi det er en kostnadseffektiv måte å øke deltakelsen.

Les også: Anbefaler hjemmetest i Livmorhalsprogrammet

- En ny studie utført av Kreftregisteret, som Kreftforeningen har vært med å finansiere, viser at tilbud om hjemmetest for HPV-virus til de som ellers ikke sjekker seg, avdekker et betydelig antall forstadier til kreft og kreft som ikke ville blitt oppdaget ved ordinær påminnelse om å ta screeningprøve hos lege, sier Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.

Les Kreftregisterets rapport med anbefalinger for hjemmetest

Om #sjekkdeg

#Sjekkdeg-kampanjen og Livmorhalsprogrammet er viktigere enn noensinne:

•Mellom 70 og 90 kvinner dør av livmorhalskreft i Norge hvert år.

•Livmorhalsprogrammet redder liv: 9 av 10 som dør av livmorhalskreft har latt være å sjekke seg eller har sjekket seg for sjelden.

•Livmorhalsprogrammet holder også forekomsten nede: Over 300 kvinner får livmorhalskreft årlig. Uten påminnelsesbrevet fra Livmorhalsprogrammet ville tallet vært minst 1000 tilfeller per år.

•Livmorhalsprogrammet sender kvinner mellom 25 og 69 år påminnelse når det er på tide å bestille time til prøven. Programmet fungerer bare hvis kvinner faktisk benytter seg av det. Og det bør de gjøre i hele perioden, til og med det året de er 69 år.