Oppretter kvalitetsregister for bukspyttkjertel-kreft

Bare én av ti overlever kreft i bukspyttkjertelen. Nå håper Kreftforeningen og Kreftregisteret at et nytt kvalitetsregister skal bedre situasjonen for pasientene.
Sist oppdatert:
OBS! Denne artikkelen er mer enn 3 år gammel. Innhold i teksten kan være utdatert.

 

– Dette er gode nyheter for alle som er berørt av bukspyttkjertelkreft. Et kvalitetsregister på dette området kan bli et viktig verktøy for å klare å skjønne mer av hva den beste hjelpen til denne sårbare pasientgruppen egentlig er, sier Giske Ursin i Kreftregisteret.

Tilsammen deler Kreftforeningen nå ut 22 millioner kroner til ulike prosjekter innen bukspyttkjertelkreft, deriblant til opprettelsen av det nye kvalitetsregisteret. Dette er Kreftforeningens største enkeltbevilgning til bukspyttkjertelkreft noensinne.

– Dette er en stor dag, og en milepæl for bukspyttkjertelkreftforskning, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Pengene kommer delvis fra innsamlingsaksjonen Krafttak mot kreft, hvor det ble samlet inn 42 millioner kroner til kreftformer med lav overlevelse.

I Norge dør rundt 800 pasienter av sykdommen hvert år, og bare én av ti overlever sykdommen.

Langsiktig arbeid

Årsakene til denne dystre prognosen er hovedsakelig at sykdommen oppdages sent og at svulstene er svært motstandsdyktige mot alle former for tilgjengelig cellegiftbehandling.

– Dette er en kreftform hvor vi har sett få store fremskritt. Behovet for mer kunnskap er stort, og vi er utålmodige etter gjennombrudd. Tildelingene er starten på et langsiktig arbeid som vil kunne bedre prognosene og behandlingen for disse pasientene. Å bygge opp solide forskningsmiljøer vet vi fører viktige fremskritt og bedre behandling, sier Ryel.

Se video: Kreftforeningens Anne Lise Ryel og Kreftregisterets Liv Marit Dørum beskriver hva de håper å oppnå med et kvalitetsregister for bukspyttkjertelkreft.

Vil kartlegge behandling og styrke kvalitet

Et kvalitetsregister med detaljert informasjon om utredning, behandling og oppfølging av den enkelte pasient kan bidra til å styrke kvaliteten på helsehjelpen som tilbys.

Les mer om kvalitetsregisterne på kreftområdet her

Kvalitetsregisteret for bukspyttkjertelkreft kan avdekke eventuelle behandlingsforskjeller mellom helseregionene og sørge for at flere tar i bruk beste behandlingspraksis. Et kvalitetsregister kan også fremme og gi grunnlag for forskning, og avdekke ny kunnskap om sykdommens årsaker, sykdomsforløp og behandlingseffekt.

– Bukspyttkjertelkreft er blant kreftformene med aller dårligst prognose, og det er en kreftform som hvert år tar mange hundre liv. De siste årene har vi sett en forsiktig forbedring i overlevelse – ikke minst blant de som får påvist sykdommen før den rekker å spre seg. Likevel trenger vi fortsatt mer kunnskap og en enda sterkere satsing på denne pasientgruppen for at overlevelsen skal stige markant, sier Kreftregisterets direktør Giske Ursin.