- Liv kunne vært reddet
Mange kvinner i Norge tar prøver fra livmorhalsen jevnlig, og Livmorhalsprogrammet anbefaler prøver hvert tredje år.
Likevel viser nye beregninger at 250 000 kvinner i alderen 25-69 år ikke har tatt en slik prøve i løpet av de siste ti årene.
- Med livmorhalskreft har vi unike muligheter til å forebygge alvorlig sykdom, gjennom både screening og vaksine - men det er avgjørende at kvinner velger å ta livmorhalsprøve, sier Ameli Tropé, leder av Livmorhalsprogrammet.
- Dette tallet er alarmerende høyt. Blant disse tallene vil det være kvinner som kan utvikle kreft, eller har fått kreft. Det er snakk om liv som kunne vært reddet, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.
Nasjonal dugnad
Fredag 1. september lanserer Kreftforeningen kampanjen #sjekkdeg for tredje år på rad.
Målet med kampanjen er å få flere kvinner til å oppsøke lege for å få tatt celleprøve. Selv om flere har tatt prøven de siste to årene, er det likevel 4 av 10 kvinner som ikke tester seg regelmessig.
Under årets #sjekkdeg-kampanje har Kreftforeningen fått med seg flere på laget til felles dugnad.
For første gang retter landets fastleger samlet en særlig oppmerksomhet mot celleprøver i september, og vil spørre sine kvinnelige pasienter om celleprøve.
- Landets fastleger er glade i pasientene sine. Ved å være med på sjekkdeg-kampanjen bidrar vi til at pasientene våre kan unngå å få kreft. Det er rett og slett fantastisk, sier Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin.
I tillegg til fastlegenes felles dugnad vil gynekologene forlenge arbeidstiden sin ved 12 sykehus landet rundt den 18. september, for å ta celleprøver av kvinner som ikke har sjekket seg de siste tre årene.