Åpnet landets nye kraftsentrum for kreft

"Unikt i verdenssammenheng" var ord som gikk igjen da statsminister Erna Solberg åpnet Oslo Cancer Cluster Innovation Park (OCCI) mandag. Det unike ligger i helheten og bredden i fagmiljøene som er samlet i innovasjonsparken – og samlokaliseringen med Ullern videregående skole.
OBS! Denne artikkelen er mer enn 5 år gammel. Innhold i teksten kan være utdatert.

Første gang publisert 24.08.2015.

"Unikt i verdenssammenheng" var ord som gikk igjen da statsminister Erna Solberg åpnet Oslo Cancer Cluster Innovation Park (OCCI) mandag. Det unike ligger i helheten og bredden i fagmiljøene som er samlet i innovasjonsparken – og samlokaliseringen med Ullern videregående skole.

Solberg er en av de mange som har store forventninger til dette nye kompetansesenteret.

– Jeg er helt sikker på at om ti år kommer vi til å feire noe viktig som har hatt sitt utspring her – men om det er en ny metode, nye medikamenter eller noe helt annet, skal bli veldig spennende å se, sa statsministeren under åpningen.

Hun la også vekt på at vi i årene som kommer må sørge for å finne gode løsninger for å behandle enda flere, enda bedre.

 – Og da mener jeg at det nødvendigvis må være smart å samle alle som kan gjøre noe med dette på samme sted, sa hun.

Solberg påpekte også at vi må ha ambisjoner om enda mer utprøvende behandling i Norge, og at det må være kort vei mellom forskning og pasient.   

Har kommet hjem igjen

I løpet av sommeren har både Kreftregisteret og andre bedrifter flyttet inn i de nye bygningene, har begynt å finne seg til rette og bli kjent med området – og nå er kompetansesenteret altså også offisielt innviet.

Da Kreftregisteret ble opprettet tidlig på 50-tallet, holdte organisasjonen til ved Radiumhospitalet – og nå er altså registeret tilbake igjen. Flere av talerne påpekte under åpningen at det er hyggelig og nyttig at Kreftregisteret nå har kommet "hjem" igjen.

– For oss har det en stor verdi med fysisk nærhet til både Radiumhospitalet med sitt sterke kliniske miljøet, og også til de basalmedisinske miljøene her, sier direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin.

Hun tror at det å samle de sterkeste fagmiljøene innen kreft, vil kunne gi oss både bedre forebygging, bedre diagnostikk og bedre behandling.

Store forventninger til synergi og samarbeid

Fungerende ordfører, Stian Berger Røsland, og direktør for Oslo Universitetssykehus, Bjørn Erikstein, var også tilstede da mer en 250 spesielt inviterte gjester kom sammen for å feire den nye innovasjonsparken.

Hjernene bak hele parken er tidligere rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Kaare Norum, og Jónas Einarsson.

Blant dem som er samlet på OCCI, i tillegg til Kreftregisteret, er Oslo Cancer Cluster Incubator, Institutt for medisinsk informatikk og patologi fra UiO, og, ikke minst, Ullern videregående skole, som har et særlig fokus på forskning og vitenskap.

Forventningene til dette nye kompetansemiljøet er store, og både politikere og helsemyndigheter håper at de ulike miljøene innen kreft skal greie å dra nytte av hverandre på en helt ny måte når de nå samles like ved det tradisjonsrike Radiumhospitalet.