72 millioner til HPV-vaksine til kvinner under 26 år
Publisert 07.10.2015.
- Tilbud om gratis HPV-vaksine til alle kvinner opp til 26 år er et veldig bra punkt i regjeringens statsbudsjett. Livmorhalskreft er en kreftform som opptrer hyppigst blant kvinner mellom 30 og 50 år, og HPV-vaksinen beskytter mot to av de viktigste HPV-variantene som gir livmorhalskreft, sier direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin.
I forslaget til statsbudsjett for 2016 foreslår regjeringen å bevilge 72 millioner til såkalt opphenting av HPV-vaksinen i 2016 og 2017. Målet er å gi et tilbud om HPV-vaksine til kvinner opp til 26 år som ikke har fått vaksinen gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.
Hvert år får rundt 300 kvinner i Norge livmorhalskreft, og i 2013 døde 75 av sykdommen.
De seksuelt overførbare HPV-virusene er svært vanlige, og de aller fleste smittes i løpet av livet. Hos de fleste går infeksjonen over av seg selv, ofte uten at den smittete merker noe til viruset. En del får imidlertid plager som kjønnsvorter, og for noen få forårsaker HPV-viruset kreft.
Livmorhalskreft er en sykdom som i stor grad kan forebygges - ved hjelp av HPV-vaksinen, og ved å delta i det organiserte screeningprogrammet mot livmorhalskreft etter at man fyller 25 år, der målet er å oppdage celleforandringer og forstadier til kreft.
- I dag får alle jenter på 7.trinn tilbud om HPV-vaksinen, men det er også viktig å tilby den til de som er eldre. Kvinner som er født før 1997 har ikke har fått tilbudet gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, der HPV-vaksinen ble tatt inn i 2009. Effekten av vaksinen er lavere jo eldre man blir, men det er vist god effekt opp til 26 år, sier Ursin.
Ingen vaksinerte har fått livmorhalskreft
Kreftregisteret publiserte tidligere i sommer en rapport som viser at ingen av de 150.000 vaksinerte så langt har fått livmorhalskreft, og andelen celleforandringer er også betraktelig redusert.
- Vi følger spent med på utviklingen videre, siden det fortsatt er få vaksinerte som har kommet opp i typisk alder for både celleforandringer og livmorhalskreft. Men dette ser veldig lovende ut så langt, sier Ursin.
I tillegg til å overvåke kreft og forstadier til kreft hos vaksinerte kvinner, er Kreftregisteret involvert i en rekke forskningsprosjekter som ser på effekten av vaksinen.
- Det er viktig at vi følger nøye med, slik at vi kan være trygge på at effekten av vaksinen er som ventet, sier Ursin.
Noen av prosjektene er finansiert av vaksineprodusenten MSD, som ble pålagt av amerikanske helsemyndigheter (FDA) å samarbeide med uavhengige, nordiske forskningsinstitusjoner for å vurdere langtidsvirkningene av vaksinen.
HPV-vaksinen beskytter ikke mot all livmorhalskreft og Ursin understreker at for kvinner over 25 år er det derfor fortsatt viktig å møte opp til screening, selv om de har fått vaksinen.