OriOn Joint Action

I februar 2021 presenterte Europakommisjonen «Europe’s Beating Cancer Plan» (EBCP), som er det overordnede dokumentet innen kreftkontroll i den europeiske union (EU). Med EBCP har Europakommisjonen som mål å redusere byrden av kreft, som er et stort folkehelseproblem i de fleste europeiske land.

Målet med EBCP er å håndtere hele sykdomsforløpet. Det er bygget opp rundt fire hovedområder der EU kan tilføre mest verdi: forebygging, tidlig påvisning, diagnose og behandling, samt livskvaliteten til kreftpasienter og overlevende. I løpet av de kommende årene vil det fokusere på forskning og innovasjon, utnytte potensialet som digitalisering og ny teknologi tilbyr, og mobilisere økonomiske instrumenter for å støtte medlemslandene. Kreftregisteret skal bidra med sin kreftkunnskap på flere områder i dette prosjektet.

I tillegg til de nevnte tematiske hovedområdene, består EBCP også av tverrgående temaer, inkludert forskning og innovasjon, digital og personalisert medisin, reduksjon av ulikheter og barnekreft, 10 fremragende initiativer og 32 tiltak på hvert viktig stadium av sykdommen. Flagship-initiativ nr. 9 i EBCP legger opp til støtte for å løse problemet med ulikheter innen kreft ved å identifisere trender, forskjeller og ulikheter mellom EU-medlemsland og regioner. OriOn Joint Action (JA).png

OriON Joint Action (JA) bygger på Flagship-initiativ nr. 9 og tar opp ulikheter (inequalities) innenfor kreft. En rekke indikatorer viser nemlig store forskjeller innen kreftforebygging og omsorg mellom og innad i medlemslandene. Disse ulikhetene kan sees i tilgangen til forebyggingsprogrammer (screening), i ratene av tidlig påvisning av kreft, diagnose, behandling, overlevelse og tiltak for å forbedre livskvaliteten til kreftpasienter og overlevende. Dødelighetsraten fra tarmkreft er betydelig høyere blant menn enn blant kvinner. Forskjeller i overlevelse og tilgang til omsorg kan forklares med kjønnsforskjeller, en kombinasjon av lavere eksponering for risikofaktorer, bedre tilgang til screeningsprogrammer og helsetjenester, og bedre evne til å tåle de sosiale og økonomiske konsekvensene av kreft. Videre kan vedvarende forskjeller også observeres for kvinner, eldre mennesker, personer med nedsatt funksjonsevne og sårbare og marginaliserte grupper, som personer med en minoritets rase eller etnisk bakgrunn og personer som lever i fattigdom. I EBCP er det tydelig uttalt at disse ulikhetene er uakseptable i en europeisk helseunion som søker å beskytte alle. Det bør ikke være førsteklasses og andreklasses kreftpasienter i EU. EBCP har som mål å håndtere disse ulikhetene gjennom hele sykdomsforløpet.

OriON JA (fullt navn er Joint Action on Contribution to the Cancer Inequalities Registry to Monitor National Cancer Control Policies) startet 1. januar 2024 og vil vare i to år. Den 18. januar 2024 ble det avholdt et kick-off møte for prosjektet i Brussel. Tjue-tre samarbeidspartnere fra EU-medlemsland og utvalgte land deltar i OriON JA-prosjektet (Belgia, Kypros, Hellas, Kroatia, Irland, Italia, Litauen, Ungarn, Malta, Nederland, Norge, Polen, Romania, Slovakia, Spania, Sverige og Slovenia). Den forventede effekten av OriON JA vil være en reduksjon av målbare forskjeller i kreftforebygging og -omsorg på tvers av EU. De spesifikke målene for prosjektet er å støtte overvåking og analyse av implementeringen av EBCP i visse medlemsland sine kreftpolicydokumenter, og å gjennomføre en analyse av status for «National Cancer Control Programs» (NCCPer) med spesiell fokus på kreftulikheter. Prosjektarbeidet er organisert i fem arbeidspakker (WP (work package)), hvorav tre er obligatoriske, horisontale (WP1 - Koordinering, WP2 - Formidling, WP3 - Evaluering), og to er faglige (WP4 - Bærekraft og implementering - Støtte til monitorering og analyse av implementeringen av EBCP i medlemsland, og WP5 - Analyse av utviklingen av nasjonale kreftkontrollprogrammer). JA-en koordineres av Nasjonalt folkehelseinstitutt i Republikken Slovenia.

OriON JA vil definitivt bidra til innovasjon og fordeler for borgere i alle europeiske land og for pasienter. Det vil gi anbefalinger for å støtte overvåkingen av EBCP. Det beste formatet for å samle informasjonen og gjøre den mer tilgjengelig for interessenter vil bli utforsket. Sammen med kreftulikhetsregisteret («Cancer Inequalities Register») vil det bidra til å redusere målbare forskjeller i kreftforebygging og helsehjelp i EU. Basert på analysen av innholdet i nasjonale kreftkontrollprogrammer, med vekt på ulikheter innen kreftområdet, som en del av AP5, og i samsvar med Flagship-initiativ nr. 9 for EBCP, vil det bli utarbeidet politiske anbefalinger for å redusere ulikheter innen kreftområdet i EU.

OriON Joint Action har mottatt finansiering fra Det europeiske union programmet gjennom Det europeiske byrået for helse og digitalisering (HaDEA).

Litteratur:

European Commission, 2021. Europe's Beating Cancer Plan.pdf

European Commission, 2023. OriON - Joint Action on Contribution to the Cancer Inequalities Registry to Monitor National Cancer Control Policies.
 

Utarbeidet av Marjetka Jelenc, OriON JA-koordineringsteamet.