Sist oppdatert: 24.11.2020
Offshorekohorten
Kohorten kalles også NOPW-kohorten som er en forkortelse på «Norwegian Offshore Petroleum Workers»
Innhenting av data: Via spørreskjema sendt ut til individer man antok hadde jobbet offshore i perioden 1965-1998. Datainnsamling foregikk i perioden 1996-1998.
Antall: 28 000 offshorearbeidere
Periode: 1965-1998
Type data: Dataene er selvrapporterte via spørreskjema. Spørsmålene omfatter blant annet yrkeshistorikk, sosioøkonomiske forhold (sivilstatus, utdanning, barn), livsstil (kosthold, tobakk, alkohol, fysisk aktivitet) og arbeidsmiljøfaktorer som eksponering for fiber, støv og kjemikalier.
Tilhørende prosjekter: «Eksponering og risiko for kreft blant norske petroleumsarbeidere i offshore»
Detaljert beskrivelse av Offshorekohortens bakgrunn og fremgangsmåte for etableringen av kohorten, finnes i forskningsrapport nr 1, 2001 «Kartlegging av kreftrisiko og årsakspesifikk dødelighet blant ansatte i norsk offshorevirksomhet - Innsamling av bakgrunnsdata og etablering av kohort.»
Heliport-kohorten
Innhenting av data: Fra de 9 inkluderte operatørselskapene vil Kreftregisteret motta en oversikt over alle offshorearbeidere som har vært offshore siden 1980-tallet. I tillegg vil Kreftregisteret gjennomføre en samtykkebasert spørreundersøkese som sendes direkte til offshorearbeiderne. Les mer om innhenting av data her.
Antall: datainnsamling under planlegging (pr mai 2021)
Periode: 1980 til 2020
Type data: Persondata (firma, navn, fødselsnummer, telefonnummer, utdanning, stilling, jobbkategori), transport data (stilling, rolle, formål, reisenummer, ut/innreise, og lengde på oppholdet på offshoreinstallasjon, skiftplan, status på oppholdet), og yrkeshistorikk (stillingsnummer, stilling, start og slutt på stilling, om de jobber offshore og har skiftarbeid).
Tilhørende prosjekter: «Kreftrisiko ved benzeneksponering»