Ny kreftbehandling og overlevelse: kjønnsforskjeller

Kjønnsbaserte forskjeller i effekten av immunoterapi for kvinner og menn diagnostisert med avansert kreft

Fremskritt innen utviklingen av nye behandlingsmetoder mot kreft har ført til godkjenning av immunoterapeutiske legemidler for å behandle pasienter diagnostisert med avansert kreftsykdom. Immunterapi stimulerer pasientens immunsystem til å bekjempe kreft. Kliniske studier har vist at enkelte pasientgrupper har bedre overlevelse når de behandles med immunterapi sammenlignet med konvensjonelle behandlinger. Likevel klarer ikke kliniske studier å påvise om denne positive effekten er likt for kvinner og menn. Det er forskjeller i kvinners og menns immunsystem, og det er derfor relevant å undersøke om immunterapi er like effektiv for begge kjønn.

 

Spesifikke problemstillinger 

Formålet med denne studien er å kartlegge om kvinner og menn behandlet med immunterapi for avansert kreft har like demografiske og sykdoms karakteristikk, og om de får like mye nytte fra behandling med immunterapi. Vi skal spesifikt undersøke: 

  • Lungekreft: Er overlevelsen likt for kvinner og menn behandlet med immunterapi? Er overlevelses gevinst fra immunterapi (sammenlignet med kjemoterapi) likt for begge kjønn? 
  • Melanom: Er overlevelsen likt for kvinner og menn behandlet med immunterapi? Kan estrogener endre effekten av immunterapi?  
  • Flere kreftformer: Er overlevelsen likt for kvinner og menn behandlet med immunterapi på tvers av flere kreftformer? 

 

Metode 

Prosjektet er et register basert studie som tar utgangspunkt i en populasjonsbasert kohort som omfatter alle individer diagnostisert med avansert kreft i alderen 18+ år i perioden 2010-2021 og registrert i Kreftregisteret. Kreftdata er koblet til Norsk pasientregister for å innhente informasjon om pasientinnleggelser, INSPIRE-databasen for informasjon om medisiner ved sykehus, Legemiddelregisteret for type og doser av reseptbelagte legemidler, KUHR-databasen for refusjonsdata fra primær og annen helsetjenester, og til Dødsårsaksregisteret. Statistisk sentralbyrå bidrar med samfunnsøkonomiske data. 

 

Betydning av denne studien 

Resultatene fra denne studien bidrar til å sikre at helsetilbudet i Norge er like godt for kvinner og menn. Det blir også et særlig fokus på riktig bruk av statistikk metode og tolkning av resultater i denne studien, som bidrar til å øke forskningskvaliteten på dette temaet internasjonalt. 

 

FORSKER NOTA 

Kaitlyn Tsuruda er utdannet epidemiolog fra Dalhousie University og er akkreditert Associate Statistician (A.Stat.) av den Statistical Society of Canada. Hun er ansatt ved Kreftregisteret som statistiker og data manager i Forskningsavdelingens seksjon for administrasjon og forskningsstøtte. Hun tok sin doktorgrad ved Kreftregisteret, med tittel Overdiagnosis and «underdiagnosis» in BreastScreen Norway.  

 

PUBLIKASONER 

Preprint

Tsuruda KM, Hektoen HH, Aamelfot C, Andreassen BK. Let's Talk About Sex: Survival Among Females and Males in a Real-World Cohort Treated with Pembrolizumab for Non-Small Cell Lung Cancer. October 09, 2024. Preprint available at SSRN

ORCID | Tsuruda KM

 

KONFERANSE ABSTRAKT 

Tsuruda KM, Hektoen HH, Aamelfot C, Andreassen BK. Sex-based survival disparities in a real-world cohort treated with pembrolizumab for non-small cell lung cancer. 11th Nordic Conference of Epidemiology and Register-Based Health Research (NordicEpi), 12-14.06.2024, København, Danmark; poster presentasjon  

 

GÅ TIL HOVEDPROSJEKTET