Seminar: Miljø, Yrke og Kreft

For å forebygge kreft er det avgjørende å forstå årsakene, som har blitt studert gjennom Kreftregisterets systematiske undersøkelser av kreftrisiko i ulike bransjer siden 1970-tallet, i samarbeid med nasjonale og internasjonale forskningsinstitusjoner. Til tross for at dagens arbeidsmiljøer er tryggere, kreves fortsatt forskning på kjente og nye kreftfremkallende eksponeringer, samt overvåking og regulering av miljøgifter, noe et kommende seminar vil ta for seg for å utforske fremtidige forebyggingsstrategier.
Sist oppdatert:

Seminaret Miljø, yrke og kreft: årsakssammenhenger og forebygging finner sted 25. september 2025.

Seminaret vil bestå av tre separate sesjoner etterfulgt av en paneldebatt, med mål om å styrke det nasjonale samarbeidet innen yrkes- og miljørelatert kreftepidemiologi, dra nytte av både nasjonal og internasjonal ekspertise, samt legge grunnlaget for fremtidig samarbeid.

Keynotes er prof. Kurt Straif (Boston College, US) og prof. Paolo Vineis (Imperial College, UK).

Første sesjon vil belyse dagens utfordringer knyttet til yrkesrelatert kreft, med fokus på hvordan endrede eksponeringsmønstre påvirker risikoen, basert på tidligere erfaringer. Andre sesjon vil dreie seg om kjemikalier og miljøgifter, med særlig vekt på PFAS, luftforurensning og andre kreftfremkallende stoffer som påvirker helsen. Tredje sesjon vil ta for seg nåværende situasjon innen yrkesrelatert kreft og se på hvordan vi kan identifisere og håndtere fremtidige risikoer ved hjelp av dagens kunnskap og trender.

I paneldebatten vil foredragsholderne diskutere ulike perspektiver på forebygging av miljø- og yrkesrelatert kreft. For å fremme samarbeid og nettverksbygging vil ph.d.-studenter og postdoktorer få muligheten til å presentere sin forskning gjennom posterpresentasjoner i lunsjpausen.

For mer info se foreløpig program her.