Screeningprogrammene er sentrale i arbeidet for å forebygge kreft og redusere byrden av kreftsykdom i Norge. Det finnes to etablerte kreftscreeningprogrammer i Norge – Mammografiprogrammet og Livmorhalsprogrammet. I tillegg sender Tarmscreeningprogrammet de første invitasjonene i 2022.
Den overordnete målsettingen for den screeningbaserte forskningen vår er at målgruppene skal kunne tilbys trygge og effektive screeningprogrammer, slik at vi kan bidra til lavere forekomst og/eller redusert dødelighet av de aktuelle sykdommene.
Forskningen vår skal også bidra til å finne de beste løsningene for de som får tilbud om screening, og kartlegge fordeler og ulemper ved screening.
Disse problemstillingene arbeider vi med i en rekke nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter, i samarbeid med ulike kliniske fagmiljøer, forskere og andre.
Forskning innen brystkreftscreening
Forskningen i Mammografiprogrammet er for tiden særlig rettet mot å øke forståelsen av brystkreftsvulsters utvikling, kartlegge fordeler og ulemper ved mammografiscreening, utforske muligheter for og konsekvenser av kunstig intelligens og annen teknologi, undersøke livskvalitet og langtidseffekter av brystkreftbehandling, bruk av kompresjon og trykk i screening, og innvandrerkvinners deltakelse i screeningprogrammet.
- Hvor sannsynlig er det at godartede funn og forstadier vil utvikle seg til brystkreft?
- Hvor fort vokser brystkreftsvulster?
- Over- og underdiagnostikk i Mammografiprogrammet
- Kan kunstig intelligens gi mer presis og effektiv screening mot brystkreft?
- MIM-studien: Maskinlæring i Mammografiprogrammet
- BADDI: Kunstig intelligens i screening med standard mammografi og tomosyntese
- Tomosyntese - fremtidens screeningmetode for brystkreft?
- Intervallkreft ved bruk av tomosyntese
- Langtidseffekter av brystkreftbehandling
- Brystkompresjon i Mammografiprogrammet
- ImmigrantScreen
Forskning innen tarmkreftscreening
Det nasjonale screeningprogrammet for tarmkreft er forventet å sende sine første invitasjoner i løpet av 2022. Med et nytt nasjonalt screeningprogram vil også forskningen på både tarmkreft og screening øke.
Kreftregisteret har siden 2012 gjennomført en pilotstudie på tarmkreftscreening. Dette har gitt muligheten for en rekke forskningsprosjekter.
- Pilotprosjekt for nasjonalt tarmscreeningprogram
- Smertelindring ved koloskopi
- Tarmbakterier og livsstil ved screening for tarmkreft
Forskning innen livmorhalskreftscreening
Forskningen innen livmorhalskreftscreening er for tiden særlig rettet mot å øke forståelsen av effekten av HPV-vaksinasjon, forekomsten av HPV blant befolkningen, utforske muligheter for persontilpasset screening mot livmorhalskreft, samt å se om oppmøtet til screeningprogrammet øker ved tilbud om selvtatt hjemmetest.
- Equalscreen - Økt oppmøte og mindre sosial ulikhet i screening mot livmorhalskreft
- Forekomst av human papilloma virus (HPV) blant befolkningen
- HPV-vaksinering og screening blant kvinner født 1975-1996
- LTFU: Langtidsoppfølging av kvinner som deltok i vaksine mot livmorhalskreft
- Persontilpasset screening mot livmorhalskreft
- Forekomst av HPV-typer blant kvinner med forstadier og livmorhalskreft