Screeningbasert forskning
Screeningprogrammene er sentrale i arbeidet for å forebygge kreft og redusere byrden av kreftsykdom i Norge. Det finnes tre kreftscreeningprogrammer i Norge – Mammografiprogrammet, Livmorhalsprogrammet og Tarmscreeningprogrammet.
Overordnet målsetting for den screeningbaserte forskningen i Kreftregisteret er at målgruppene skal kunne tilbys trygge og effektive screeningprogrammer, og slik bidra til lavere forekomst og/eller redusert dødelighet av de aktuelle sykdommene.
Forskningen skal også bidra til å finne de beste løsningene for de som får tilbud om screening, og kartlegge fordeler og ulemper ved screening.
Disse problemstillingene arbeider vi med i en rekke nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter, i samarbeid med ulike kliniske fagmiljøer, forskere og andre.
Forskning innen brystkreftscreening
Forskningen i Mammografiprogrammet har som mål å øke kunnskapen om screening og brystkreft, og forbedre tilbudet til kvinnene som deltar. Her kan du lese mer om forskningsprosjektene i Mammografiprogrammet.
Forskning innen tarmkreftscreening
Det nasjonale screeningprogrammet for tarmkreft startet i 2022 og er nå rullet ut til helseforetak over hele landet. Med et nytt nasjonalt screeningprogram vil også forskningen innen tramkreft og screening øke. Forskningsprosjektene har som mål å utvikle og forbedre Tarmscreeningprogrammet. Her kan du lese mer om forskningsprosjektene i Tarmscreeningprogrammet.
Forskning innen livmorhalskreftscreening
Forskning i Kreftregisteret relatert til Livmorhalsprogrammet handler om å øke kunnskapen om screening, vaksinasjon og forstadier til livmorhalskreft. Her kan du lese mer om forksningsprosjektene relatert til Livmorhalsprogrammet.